Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
1.7.2010 16:36
Novi komandant Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti pod vodstvom NATO-a u Afganistanu (ISAF) u posjeti SHAPE-u

General David Petraeus (SAD), novi komandant Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti pod vodstvom NATO-a u Afganistanu (ISAF), stigao je danas u SHAPE kako bi otpočeo razgovore sa visokim vojnim komandantima NATO-a prije odlaska u Afganistan i preuzimanja nove dužnosti.

Tokom posjete, general se, među ostalim visokim zvaničnicima, sastao i sa admiralom Jamesom Stavridisom, vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), i generalom Egonom Rammsom, komandantom Komande zajedničkih snaga u Brunssumu, kako bi razgovarao o tekućim operacijama NATO-a u Afganistanu.

Nakon ove posjete, general Petraeus se u Sjedištu NATO-a sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom, te se obratio Sjevernoatlantskom vijeću i predstavnicima država koje učestvuju u ISAF-u.

General Petraeus naglasio je značaj snažnog civilno-vojnog partnerstva sa Vladom Afganistana, Misijom Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) i ostalim ključnim igračima. “Svi mi prepoznajemo imperativ za povezivanjem i zajedničkim djelovanjem. Moramo postići jedinstvo u našim nastojanjima“, rekao je general.

O svojim aktivnostima odmah po stupanju na dužnost, general Petraeus je rekao: "Radit ćemo na jačanju sigurnosti, funkcioniranju snaga nacionalne sigurnosti Afganistana i njihovom razvoju, ne samo u smislu brojnog stanja već i kapaciteta, a radit ćemo i na komplementarnim aktivnostima u smislu vladavine i pružanja osnovnih usluga.” Rekao je kako to mora biti obavljeno u duhu potpunog uključivanja svih i transparentnosti.