Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
1.7.2010 16:33
Potvrđena strategija za Afganistan

Dana 1. jula novi komandant Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF) pod vodstvom NATO-a general David Petraeus boravio je u posjeti Sjedištu NATO-a gdje se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom i obratio Sjevernoatlantskom vijeću i predstavnicima država koje učestvuju u ISAF-u.

Generalni sekretar NATO-a je čestitao generalu Petraeusu na postavljanju za komandanta ISAF-a i naglasio da je u pitanju primopredaja dužnosti komandanta, a ne promjena strategije, te da je svih 46 država potvrdilo svoju punu podršku ovoj misiji. “Svi ćemo nastaviti sa sadašnjom strategijom kako bismo porazili talibane politički i vojno, izvršili postepeni prenos odgovornosti za sigurnost na Afganistance, te pomogli Vladi Afganistana u dobrom upravljanju i osiguranju osnovnih uvjeta narodu Afganistana”, rekao je generalni sekretar.

U svom izlaganju, general Petraeus je naglasio značaj civilno-vojnog partnerstva sa Vladom Afganistana, Misijom Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) i drugim ključnim nositeljima aktivnosti. “Svi mi prepoznajemo imperativ za povezivanjem i zajedničkim djelovanjem. Moramo postići jedinstvo u našim nastojanjima”, rekao je general Petraeus.

Osvrćući se na svoje ciljeve za 2010. godinu, general Petraeus je rekao: “Radit ćemo na jačanju sigurnosti, funkcioniranju snaga nacionalne sigurnosti Afganistana i njihovom razvoju, ne samo u smislu brojnog stanja već i kapaciteta, a radit ćemo i na komplementarnim aktivnostima u smislu vladavine i pružanja osnovnih usluga.” Rekao je kako to mora biti obavljeno u duhu potpunog uključivanja svih i transparentnosti.