Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
18.6.2010 16:33
Stručnjaci razgovarali o multinacionalnom pristupu cyber sukobima

Specijalisti u oblasti računarske sigurnosti iz vladinog i vojnog sektora, te akademske zajednice prisustvovali su Konferenciji o cyber sukobima od 15. do 18. juna u Centru za saradnju u oblasti odbrane od računarskog napada (CCD COE) u Talinu, Estonija, kako bi razgovarali o rastućoj povezanosti između pitanja računarske i nacionalne sigurnosti.

Cilj ovog događaja je bio pozabaviti se strateškim, taktičkim, tehničkim i pravnim aspektima sukoba u cyber prostoru putem profesionalnog, vrhunskog istraživanja. Tri paralelne interdisciplinarne oblasti bile su glavne teme: koncepti i strategija, tehnički izazovi, te pravo i politika.

U svom uvodnom obraćanju, estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves je rekao da u slučaju da su prethodne agresije putem računarskih mreža bile izvedene kinetičkim oružjem, “mi u NATO-u bismo bili suočeni u najmanju ruku sa scenarijem prema Članu 4, a najvjerovatnije i prema Članu 5.”

Predsjednik Ilves je govorio i o ranjivosti otvorenih društava na cyber napade i naglasio da je potreban multinacionalni pristup jer je većina naše ključne infrastrukture multinacionalna. Rekao je da trebamo našu “ključnu infrastrukturu koja zavisi od računara učiniti otpornom”, štiteći je koliko je god moguće od prijetnje napadom.

Peter Flory, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a i predsjedavajući Upravnog odbora za cyber odbranu, zatvorio je konferenciju svojim govorom naglašavajući “ključni značaj informacija u vojnim operacijama i političkom radu NATO-a, te ulogu odbrane od računarskog napada u osiguranju povjerljivosti, integriteta i dostupnosti tih informacija."

Također je pohvalio Centar za “izvanrednu podršku radu NATO-a na odbrani od računarskih napada na svim nivoima."

Ostali uvodničari su bili Melissa Hathaway, bivši rukovoditelj za cyber koordinaciju u Uredu direktora za državne obavještajne poslove SAD-a, i Bruce Schneier, glavni oficir za sigurnost tehnologija u kompaniji za komunikacijske tehnologije BT i autor više publikacija u oblasti odbrane od cyber napada.

CCD COE je uspostavljen 2008. godine kako bi se poboljšali potencijali NATO-a za odbranu od cyber napada. Zemlje sponzori trenutno su Estonija, Latvija, Litvanija, Njemačka, Italija, Slovačka Republika i Španija.