Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
21.6.2010 16:30
Kriza u budžetu prilika za veću djelotvornost, rekao generalni sekretar NATO-a

Dana 21. juna, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen obratio se tokom godišnje konferencije Agende za sigurnost i mir, održane u Concert Nobleu u Briselu, Belgija. Govorio je o troškovima u oblasti odbrane u finansijski izazovnim vremenima.   

U svom govoru pod naslovom “Sigurnosna politika u doba budžetskih ograničenja”, generalni sekretar je rekao da kriza u budžetu predstavlja “neprijatnu stvarnost”, ali da je to i “prilika da se NATO učini djelotvornijim i efikasnijim. Prilika da se Savez učini sposobnijim za suočavanje sa nepredvidivim sigurnosnim okruženjem.”

Detaljnije je govorio o tri glavne stvari: kako stabilna, slobodna i otvorena tržišna ekonomija poboljšava sigurnost, zašto je čak važnije dijeliti teret koji se tiče pitanja sigurnosti u ekonomski teškim vremenima, te kako trošiti pametnije kako bi se dobilo više od troškova u oblasti odbrane.

Govoreći o odnosima između NATO-a i EU, generalni sekretar je rekao da zbog činjenice da u ove važne institucije imaju 21 zajedničku članicu i da je znanje komplementarno, “nijedno drugo strateško partnerstvo ne bi ponudilo toliko koristi, kako u operativnom tako i u finansijskom smislu.“