Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
11.6.2010 16:37
NATO otvara nove putne komunikacije prema Afganistanu

Nakon zaključivanja aranžmana za tranzit neborbenih tereta ISAF-a željeznicom sa Ruskom Federacijom, Ukrajinom, Uzbekistanom, Bjelorusijom i Kazahstanom, prvi probni NATO voz krenuo je iz Rige, Latvija, 14. maja i stigao u Afganistan 9. juna 2010. godine.

 

Usprkos kašnjenju od nekoliko dana, ova proba je ocijenjena uspješnom u smislu otvaranja novih putnih komunikacija prema Afganistanu. Već se planira nastavak isporuka u mjesecima koji slijede, u zavisnosti od potreba država koje učestvuju u ISAF-u.

 

Voz je prošao kroz Rusiju, Kazahstan i Uzbekistan prije nego je ušao u Afganistan na graničnom prelazu Hairaton. Isporuku je sačinjavalo 27 šestmetarskih ISO kontejnera sa građevinskim materijalom, zalihama hrane i rampom za utovar i istovar iz Belgije.

 

Nekoliko agencija je bilo uključeno u poslove oko isporuke, uključujući Saveznički centar za koordinaciju kretanja pri Savezničkoj komandi za operacije u Monsu, Belgija, Evropski centar za koordinaciju kretanja u Eindhovenu, Holandija, Danish Handling Agent, DSV, u Latviji, te drugi vojni i željeznički organi uključenih država. Latvija je bila nositelj koordinacije između različitih elemenata.

 

Korištenje željeznice košta otprilike 10% od troškova prevoza zrakom i direktnije je od korištenja južne kopnene prevozne rute preko Pakistana.