Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
3.5.2010 16:45
Baltički kompjuterski štit za obuku u tehničkim vještinama za borbu protiv kompjuterskih napada

Talin – 3. maj 2010. godine. Međunarodna vježba za odbranu od kompjuterskog kriminala Baltički kompjuterski štit (10.-11. maj) pružit će učesnicima praktično iskustvo u zaštiti računarskih mreža. Ovaj događaj zajednički organiziraju Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) i više švedskih vladinih institucija.

Svrha Baltičkog kompjuterskog štita je povećati razumijevanje međunarodnog računarskog okruženja i pojačati međunarodnu saradnju za rješavanje tehničkih incidenata. Tokom vježbe, šest timova iz Latvije, Litvanije, Švedske i komande NATO-a (NCIRC) će pokušati zaštititi virtuelne kompjuterske mreže od neprijateljskih napada.

„Jedan od glavnih zadataka za timove je zaštititi nesigurnu mrežu jedne kompanije. Ta mreža sadrži i komponente sistema SCADA koji se koriste za nadgledanje i kontrolu ključne informatičke strukture”, pojasnio je Kaur Kasak, direktor vježbe iz CCDCOE-a.

Ovu aktivnost zajednički organiziraju CCDCOE i Škola za nacionalnu odbranu Švedske, uz podršku različitih švedskih institucija i Estonske lige za odbranu od kompjuterskog kriminala. Timovi koji učestvuju dolaze iz vladinih agencija iz Latvije, Litvanije, Švedske i Tehničkog centra NATO-a za odgovor na računarske incidente (NCIRC-TC).

Prva slična vježba izvedena je 2008. godine kao zajednička aktivnost između švedskih i estonskih univerziteta u organizaciji Škole za nacionalnu odbranu Švedske i Oružanih snaga Estonije.

Organizatori vježbe žele se zahvaliti Clarified Networksu za njihovu pomoć u organizaciji vježbe.