Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
28.4.2010 16:48
NATO i Gruzija potpisali sporazum o operaciji Active Endeavour

Napulj, Italija – generalmajor Zaza Gogava, zamjenik ministra unutrašnjih poslova i šef Granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Gruzije, i viceadmiral Maurizio Gemignani, komandant operacije ACTIVE ENDEAVOUR, potpisali su danas Taktički memorandum o razumijevanju za doprinos Gruzije u antiterorističkoj misiji NATO-a. Događaju je svjedočio ambasador Gruzije u Italiji Konstantine Gabashvili.

Potpisivanje Memoranduma je važan korak naprijed u saradnji između NATO-a i Gruzije, budući da sporazum definira modalitete učešća Granične policije Gruzije u operaciji ACTIVE ENDEAVOUR putem recipročne razmjene informacija relevantnih za antiterorističke aktivnosti NATO-a u Mediteranu.

"Angažman partnerskih zemalja u antiterorističkim aktivnostima NATO-a zasigurno doprinosi dodatnom odvraćanju od mogućih terorističkih namjera. On pojačava i međusobnu svjesnost situacije, što je ključno sredstvo za borbu protiv netradicionalnih prijetnji na moru, poput onih koje dolaze od terorizma”, rekao je admiral Gemignani. General Gogava se nadovezao na njegove riječi: "Sporazum koji je potpisan danas postavlja temelj za odnose između Granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije i NATO-a… Glavni izazov sa kojim se danas suočavamo je prijetnja koja dolazi od globalnog terorizma: Gruzija je spremna i pripremljena da uradi sve kako bi dala svoj doprinos u borbi protiv ove prijetnje”, rekao je.

Gruzija i NATO su obavili razmjenu pisama 26. marta 2008. godine s ciljem jačanja saradnje između NATO-a i Gruzije u borbi protiv terorizma i razvoja interoperabilnosti između NATO-a i Gruzije u operativnom kontekstu.

Misija operacije Active Endeavour izvođenje pomorskih operacija kako bi se pokazala odlučnost NATO-a da pruži pomoć u odvraćanju, odbrani, ometanju i zaštiti od terorizma u Sredozemlju. Postignuća operacije u više od osam godina, tokom kojih je kontaktirano više od 100.000 trgovačkih brodova, su više nego impresivna i predstavljaju značajno odvraćanje od terorističkih aktivnosti u Sredozemnom moru. Operacija je bila i bitan katalizator za saradnju sa zemljama koje nisu članice NATO-a i pružila je priliku NATO-u i zemljama učesnicama da razviju inovativne načine za podizanje svijesti o pomorskom saobraćaju i izradu taktika i procedura koje se koriste u drugim operativnim aktivnostima, uključujući i borbu protiv pirata.