Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
29.4.2010 16:46
Afganistanski i NATO napori u Afganistanu na prekretnici

Zajednički afganistanski i NATO napori u Afganistanu nalaze se na prekretnici. Pristup usmjeren na stanovništvo i izmijenjene organizacione strukture čine mogućim značajan napredak. Međutim, izazovi za misiju su i dalje brojni i složeni. Posvećenost, resursi i strateška strpljivost će biti potrebni kako bi trenutni napori zaista bili uspješni.

Ovo je glavni zaključak delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a nakon posjete Afganistanu od 23. do 28. aprila 2010. godine. Delegacija, koju je predvodio estonski predstavnik i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Sven Mikser, se sastojala od šest parlamentaraca iz zemalja članica NATO-a i generalnog sekretara Skupštine, a u njenoj pratnji je bio i savjetnik za politička pitanja iz Komande zajedničkih snaga NATO-a u Brunsumu.

“Jasno je iz naših razgovora i puta u Afganistan da mi i naši partneri iz Afganistana sada imamo pravi pristup’’, rekao je gospodin Mikser. “Uspjeh će zavisiti od odgovarajućih resursa i dovoljno raspoloživog vremena. Naši partneri iz Afganistana rekli su nam vrijeme i ponovili da žele preuzeti odgovornost za svoju vlastitu budućnost – ali, također, insistiraju i na tome da ostanemo s njima dok ne budu spremni to učiniti.”

Tokom vremena provedenog u Kabulu, delegacija se sastala sa članovima gornjeg i donjeg doma afganistanskog parlamenta, ministrom odbrane i ministrom unutrašnjih poslova Afganistana, kao i savjetnikom predsjednika za nacionalnu sigurnost, visokim zvaničnicima ISAF-a i Misije NATO-a za obuku u Afganistanu, te drugim visokim vojnim i diplomatskim zvaničnicima.

Delegacija je posjetila i Akademiju za borbu protiv pobunjenika USFOR-A, te obišla provincije Kandahar i Helmand kako bi razgovarala o operacijama koje su u toku, te o inicijativama o razvoju i vodstvu sa visokim civilnim i vojnim liderima, uključujući i komandanta Regionalne komande jug i civilnog šefa Tima za rekonstrukciju provincije Helmand. 

Po prvi put, članovi Skupštine su posjetili novoformiranu pritvorsku ustanovu u Parwanu, koja je pod komandom Udarne grupe 435 SAD-a u zračnoj bazi Bagram. Delegacija je obišla ustanovu i pregledala pritvorenike i uvjete njihovog boravka. Također u Bagramu, delegacija se sastala sa zajedničkim civilnim i vojnim vodstvom Regionalne komande istok.