Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
29.4.2010 16:43
Naučna radionica NATO-a razmatra pitanje ekološke sigurnosti

U periodu od 27. do 29. aprila 2010. godine održat će se radionica za napredna istraživanja pod nazivom “Ekološka sigurnost i ekoterorizam” u Moskvi, Rusija. Četrdeset tri stručnjaka iz zemalja članica NATO-a, partnerskih zemalja i zemalja Mediteranskog dijaloga će analizirati negitivan utjecaj aktivnosti čovjeka na okoliš, kako onih nenamjernih tako i onih koje se nazivaju ‘ekoterorizam’.

Od napretka civilizacije i brze eksploatacije prirodnih resursa, do eksplozije globalizacije, učesnici će istražiti složene izazove u očuvanju okoliša. 

Brojne zemlje partneri NATO-u koje su iskusile ozbiljne ekološke katastrofe (poput one u Černobilu u Ukrajini 1986. godine) će učestvovati u debati sa svojom ekspertizom. Skup će, također, omogućiti i formiranje međunarodnih grupa za buduću saradnju i razmjenu informacija. 

Dvadeset govornika iz Rusije, Sjedinjenih Država, Kanade, Belgije, Portugala, Izraela, Egipta, Mongolije, Češke Republike, Ukrajine, Uzbekistana, Moldavije i Turske će prezentirati različite teme, poput politika ekološke sigurnosti, uništenja zemljine biosfere i pretvaranje teritorije Mongolije u pustinju. Također će se razgovarati i o ozbiljnom nedostatku vode što dovodi u pitanje navodnjavanje i razvoj usjeva u zemljama Mediteranskog dijaloga. 

Radionica se finansira kroz NATO Program nauka za mir i sigurnost.