Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
29.4.2010 16:37
NATO i Rusija pojačavaju napore na borbi protiv terorizma iz zraka

NATO i Rusija započeli su probnu fazu zajedničkog sistema za koordinaciju zračnog saobraćaja. To će biti prvi sistem između NATO-a i Rusije ove vrste. Sistem se prvenstveno fokusira na borbu protiv terorizma i osigurat će zajedničku radarsku sliku zračnog saobraćaja i rano upozoravanje na sumnjive zračne aktivnosti. Ako ponašanje neke letjelice postane nepredvidivo, sistem koordinacije zračnog saobraćaja nudi povećanu vidljivost i transparentnost kako bi se brzo osigurala koordinacija u evropskom zračnom prostoru.

Novi sistem ima dva koordinaciona centra – u Varšavi i Moskvi – i lokalna koordinaciona mjesta u Kaliningradu, Rostovu na Donu, Murmansku (Rusija), Varšavi (Poljska), Bodøu (Norveška) i Ankari (Turska). U tim državama se već provodi obuka i vježbe na početnom nivou.

Razvoj zajedničkog sistema koordinacije zračnog saobraćaja predstavlja vidljiv rezultat Inicijative Vijeća za NATO i Rusiju o kooperativnom zračnom prostoru. Države u sastavu Vijeća, uključujući Kanadu, Francusku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Luksemburg, Norvešku, Poljsku, Rusiju, Tursku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, do sada su doprinijele sa više od 10 miliona eura ukupno ovom projektu Inicijative o kooperativnom zračnom prostoru.

Inicijativa o kooperativnom zračnom prostoru predstavlja jednu od prioritetnih oblasti utvrđenih u Programu rada za 2010. godinu Vijeća za NATO i Rusiju. Osim praktičnih ciljeva poput poboljšanja zračne sigurnosti, projekat Inicijative Vijeća za NATO i Rusiju o kooperativnom zračnom prostoru, također, značajno doprinosi i izgradnji međusobnog povjerenja između NATO-a i Rusije. Očekuje se da će sistem Inicijative o kooperativnom zračnom prostoru postati operativan 2011. godine i otvoren i drugim državama za učešće.