Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
30.4.2010 16:33
NATO pruža pomoć u borbi protiv korupcije u sistemima odbrane

Dana 30. aprila, NATO i Švicarska će objaviti publikaciju “Izgradnja integriteta i smanjenje korupcije u oblasti odbrane – zbirku najboljih praksi” u Sjedištu NATO-a u Briselu.

Ovom knjigom, čiji je fokus na konceptima i alatima koji mogu osigurati dobre prakse u upravljanju i politici odbrane kroz ‘izgradnju integriteta’, obilježava se završetak prve faze inicijative Izgradnja integriteta i smanjenje rizika od korupcije u sistemima odbrane.

Izazovi transparentnosti i korupcije u sferi odbrane mogu utjecati na zemlje u tranziciji, kao i na uspostavljene demokratije. Osmišljena, prije svega, kao uvod i referenca za personal u oblasti odbrane, ova zbirka će biti interesantna i civilnom osoblju u sferi odbrane, demokratskim institucijama i civilnom društvu. Ona nudi pojmovne i praktične savjete, zajedno sa studijama slučaja, uz korištenje materijala o izgradnji integriteta i antikorupcijskim mjerama relevantnim za puni spektar aktivnosti koje se tiču sigurnosti.

Ambasador Dirk Brengelmann, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politiku i sigurnosnu politiku, i ambasador Jean-Jacques de Dardel, šef Misije Švicarske pri NATO-u, će predstaviti publikaciju. Zbirku je uradio Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve u saradnji sa NATO-om, Transparency Internationalom Velike Britanije i drugim ekspertima.

Inicijativa Izgradnja integriteta započela je u aprilu 2008. godine uz realizaciju putem prve zaklade koja se veže za Partnerski akcioni plan NATO-a o izgradnji institucija u oblasti odbrane.