Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
UKRAJINA
24.11.2011 16:49
UKRAJINA




UKRAJINA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada  BiH u Budimpešti, Mađarska.

Viza nije potrebna na period koji ne prelazi 30 dana, u okviru perioda od dva mjeseca, od datuma prvog ulaska za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava NE

 

Obična biometrijska putna isprava NE
Službena biometrijska putna isprava NE
Diplomatska biometrijska putna isprava NE

Državljenima Ukrajine nije potrebna viza prilikom ulaska/izlaska ili prolaska preko teritorija Bosne i Hercegovine na period koji ne prelazi 30 dana, u okviru od dva mjeseca, od datuma prvog ulaska.

Državljani Ukrajine, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana.

Obavještavamo da će Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kabineta ministara Ukrajine o uslovima uzajamnog putovanja državljana primjenjivati od 27. novembra 2011.godine
Ova Odluka se odnosi na kratkoročna putovanja (ulazak,izlazak, tranzit i boravak) državljana Ukrajine i Bosne i Hercegovine na teritoriju druge ugovorne strane na period koji ne prelazi 30 dana, u okviru perioda od dva mjeseca, od datuma prvog ulaska.
Navedeni bezvizni režim odnosi se na nosioce važećih pasoša, dječijeg putnog dokumenta, pomorskih knjižica i identifikacionih dokumenata za povratak.

Kabinet Ministara Ukrajine je 04.06.2015. godine Uredbom br. 367 donio Pravilnik kojim se regulira ulazak i izlazak na privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine stranih državljana ili osoba bez državljanstva. Pravilnik propisuje da se ulazak i izlazak stranih državljana i osoba bez državljanstva sa privremeno okupirane teritorije Ukrajine  obavlja preko tačaka kontrole prijelaza s pasošem i specijalnom dozvolom koju izdaje teritorijalni ured Državne migracijske službe. Popis tačaka kontrole prijelaza naveden je u prilogu 1 Pravilnika. U slučaju kršenja procedure ulaska i izlaska sa privremeno okupirane teritorije Ukrajine, koja je propisana navedenim Pravilnikom, osobe će snositi odgovornost.
Tekst Pravilnika o ulasku i izlasku na privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine dostupan je na web stranici: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/367-2015-%D0%BF

Sigurnosni uslovi: Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane Bosne i Hercegovine da se suzdrže od putovanja u Ukrajinu zbog trenutnih nemira u toj zemlji.
MIP BiH savjetuje državljani BiH koji se trenutno nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim steknu sigurne uslove za to.
Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.
Bosanskohercegovački građani u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.
Rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini, ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, mogu se obratiti Ministarstvu inostranih poslova BiH na kontakt telefone 033/281-234, 033/281-191 i 033/281-189.  

Zone rizika (koje treba izbjegavati) : Nijedna osim Černobila.

Pozivni broj: 380