Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
EGIPAT
4.2.2010 12:16
Arapska Republika EGIPAT




Arapska Republika EGIPAT

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Kairu, Egipat.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava DA  
Obična biometrijska putna isprava DA
Službena biometrijska putna isprava NE   
Diplomatska biometrijska putna isprava NE  

Državljanima Arapske Republike Egipat prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine potrebna je viza.

Državljani Egipta, nosioci diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju do 90 dana.

Državljani Bosne i Hercegovine, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Egipta u trajanju do 90 dana.


Sigurnosni uslovi:

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, državljanima BiH koji planiraju da putuju u Egipat sugeriše maksimalan oprez. Sigurnosna situacija u turističkim mjestima je trenutno mirna, ali se preporučuje da se slijede uputstva turističkih agencija i ovlaštenih vodiča.

Putnicima se preporučuje da prije putovanja prikupe dovoljno informacija o destinacijama na koje putuju.

Državljani BiH koji trenutno borave u Egiptu, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u Ambasadi BiH u Kairu, na broj telefona +202 374 99 191/192 ili u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, info telefon +387 33 281 191/179.

Terorizam: Usljed rizika, egipatske vlasti preduzimaju sve mjere da spriječe ili minimaliziraju ovaj problem a naručito u  turističkim mjestima i regijama zbog čega su česte rigorozne kontrole. U slučaju opasnosti postupiti po uputama lokalnih vlasti.

Mine: Preporučuje se oprez u pustinjskim regijama, priobalnom pojasu Crvenog mora i Sinaju te Sredozemlju jer su mnoga područje zapadno od ALAMEJNA i uz sudansku i libijsku granicu još uvijek minirana.

Sigurnost na cestama: U Egiptu postoji ogromna stopa saobraćajnih udesa koji nadilaze broj od 5000 godišnje zbog velike nepažnje vozača i lošeg stanja automobila. Stoga se prepručuju izuzetne mjere opreza.

Sanitarni uslovi: Dobri.
Ne preporučje se konzumiranje tekuće vode, svježeg i neoguljenog povrća i voća. Konzumirati flaširanu vodu.
Izbjegavati kupanje u rijekama naručito u rijeci Nil gdje je registrovana pojava parazita koji mogu ugrozitii ljudsko zdravlje.Međutim, stanje mora i morskih plaža je vrlo dobro i uz veliku čistoću.

Lokalna valuta: Egipatska funta. Poželjno je nositi američke dolare. Uspostavljena je mreža kreditnih kartica.

Droge: Predviđa se i smrtna kazna.

Pozivni broj: ++20