Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Vize



Na ovome mjestu možete dobiti informacije o
viznom režimu za građane BiH,
kao i za strance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.
Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Državljani sljedećih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, osim s putnom ispravom ili sa valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:
- države članice Evropske unije
- države potpisnice Šengenskog sporazuma
- Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija.

Najmanji iznos novčanih sredstava koji je potrebno da posjeduju stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150,00 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka.

Izaberite državu iz izbornika za brzi pristup informacijama.

IZABERITE DRŽAVU
13.2.2012 9:29
Republika TANZANIJA

Republika TANZANIJA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Londonu, Velika Britanija,
kao i ambasada BiH u Kairu, Egipat

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH (Viza se izdaje u Ženevi):

Obična putna isprava DA
Obična biometrijska putna isprava DA
Službena biometrijska putna isprava DA
Diplomatska biometrijska putna isprava DA

Kontakt Diplomatske misije Republike Tanzanije u Ženevi:

Adresa: 47 Avenue Blanc, 1202 Geneve
Tel: +41 22 731 89 20
Fax: +41 22 732 82 55
E-mail: mission.tanzania@ties.itu.int
Web: www.tanzania-mission.ch
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 09,00 do 12,00

Državljanima Republike Tanzanije prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine potrebna je viza.

Savjet za putovanje: Postoji rizik putovanja u određena područja. Ovo posebno vrijedi za područje koje graniči s Ruandom, Burundijem i DR Kongom. Putna isprava mora važiti najmanje šest mjeseci nakon isteka vize, a pri ulasku u zemlju potrebno je imati najmanje jednu slobodnu stranicu za ulazni i izlazni štambilj.

Sigurnosni uslovi: Potrebno je poduzeti mjere opreza zbog kriminala koji predstavlja veliki problem u Tanzaniji. Novac se u Tanzaniji koristi u gotovini zbog opasnosti od prevara i zloupotreba pri korištenju bankovnih kartica.
Zone rizika (koje treba izbjegavati): Granična područja sa Burundijem, Demokratskom Republikom Congo i Ruandom.
Zone srednjeg rizika: Kako Zanzibar tako njaveći dio zemlje Zanzibar

Sanitarni uslovi:  Postoji rizik od malarije toko čitave godine na nadmorskoj visini nižoj od 1800 metara. Malarija je endemična. SIDA je vrlo raširena u Tanzaniji.
Posljednjihh mjeseci se povećao broj oboljelih od kolere u Dar es Salaamu i Zanzíbaru zbog čega se preporučuju pojačane higijenske mjere , konzumirati samo kuhanu hranu i jesti je odmah, konzumiranje flaširane vode.
Pojava Groznice doline Rift (RVF) u čitavoj Tanzaniji od sredine marta. Ova bolest je izazvala smrt na desetine osoba a prenosi se ubodom insekata i konzumiranjem zaraženog goveđeg mesa. Ne preporučuje se konzumiranje goveđeg mesa niti mlijeka. Preporučljivo  konzumiranje flaširane vode i zaštita od komaraca i ostalih insekata.

Bolnice: U Dar es Salaamu. 

Vakcine: Preporučene: tifoidna groznica, hepatitis A i B, tetanus-difterija. U 2012. godini Ministarstvo zdravlja Tanzanije je promijenio pristup problemu žute groznice, te se od svih koji prolaze ili dolaze iz zemalja sa žutom groznicom zahtijeva da na ulasku u zemlju predoče dokaz o cijepljenju protiv ove bolesti.

Ujedinjena Republika Tanzanija predviđa vrlo stroge kazne, uključujući zatvorske,za izvoz zaštićene flore i faune Tanzanije uz rigorozne kontrole na granici.
Zabranjen je izvoz slijedećeg:

- proizvodi od slonovače i nosorogovog roga
- leopardova i gepardova koža
- određene biljke i životinje i sandalovo drvo

Droge: kazne i do 20 godina zatvora.

Pozivni broj: 255