Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Vize



Na ovome mjestu možete dobiti informacije o
viznom režimu za građane BiH,
kao i za strance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.
Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Državljani sljedećih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, osim s putnom ispravom ili sa valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:
- države članice Evropske unije
- države potpisnice Šengenskog sporazuma
- Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija.

Najmanji iznos novčanih sredstava koji je potrebno da posjeduju stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150,00 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka.

Izaberite državu iz izbornika za brzi pristup informacijama.

IZABERITE DRŽAVU
28.5.2010 5:00
Republika LIBANON

Republika LIBANON

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Ammanu, Jordan.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava DA

Viza se izdaje u Beogradu

Obična biometrijska putna isprava DA

Viza se izdaje u Beogradu

Službena biometrijska putna isprava DA

Viza se izdaje u Beogradu ili na ulasku u zemlju 

Diplomatska biometrijska putna isprava DA

Viza se izdaje u Beogradu ili na ulasku u zemlju


Državljanima Republike Libanon
prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine potrebna je viza. Viza se izdaje u Ammanu, Jordan.

Savjet za putovanje: U svjetlu posljednjih dešavanja u Izraelu i Palestini, državljanima Bosne i Hercegovine preporuča se izbjegavanje putovanja.
 
Državljanima Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze u ovoj zemlji preporuča se da napuste teritoriju Libanona.
 
U slučaju potrebe, mogu se obratiti Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Amanu, putem e-mail adrese: amman@bhembassyjo.com ili putem telefona, na broj: 00962 6 585 6921; 00962 6 585 6924 i dežurni mob: 00962 79 633 4850 (izvan radnog vremena).
 
Također, moguće je obratiti se Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine putem broja telefona: +387 33 281 234.

Sigurnosni uvjeti: Visok sigurnosni rizik (zbog pogoršanja sigurnosne situacije u susjednim zemljama, u Izraelu i Palestini). 
 
Ambasada Bosne i Hercegovine u Ammanu koja na nerizedentnoj osnovi pokriva Liban ne preporučuje državljanima Bosne i Hercegovine putovanje u Republiku Liban. Liban graniči sa Izraelom i Palestinom i u njemu živi veliki broj palestinskih izbjeglica. U Libanu djeluje moćni  proiranski Hezbollah, koji ima veliku i nezaobilaznu ulogu i važnost u ovoj zemlji kao vrlo snažna politička snaga, ali i najjača, najorganiziranija, najbolje naoružana i najopremljenija vojna formacije u Libanu, koja je pod direktnim utjecajem Irana. Hezbollah je u neobjavljenom ratu sa Izraelom od 07.10.2023. i svakodnevno se vrši raketiranje sa jedne i druge strane granice, a što može dovesti do eskalacije sukoba i rata.

Opća napomena: Odluka o putovanju u inozemstvo je osobna odgovornost svakog pojedinca. Preporuke za putovanja, kao i upozorenja za putovanja u inozemstvo objavljena na web stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH su savjetodavnog karaktera. MVP BiH ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane bh. državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti i uvjeta putovanja, državljanima BiH, preporučuje se da prije putovanja kontaktiraju diplomatsko-konzularno predstavništvo države odredišta.
 

Sanitarni uvjeti: Dobri

Kazne za droge: Visoke novčane i zatvorske kazne

Posebna napomena putnicima:

Putnici sa ulaznim pečatom države Izrael ili bilo kakvim dokazom o posjetu Izraelu ne mogu računati na dobivanje ulazne vize u Republiku Libanon.

Zabranjeno je fotografiranje javnih objekata izvan turističkih zona, vojnih lica i policajaca. Fotografiranje je dozvoljeno u okviru turističkih zona i objekata, a za sve druge vrste snimanja i fotografiranja potrebna je najava prilikom apliciranja za ulaznu vizu. Bez dozvole mjerodavnih institucija takva fotografiranja i snimanja su strogo zabranjena.

Konzumiranje alkohola i svinjetine na otvorenim mjestima nije dozvoljeno. U većim gradovima postoje restorani u kojima se može zatražiti ova vrsta usluge.

Pozivni broj: 00961