Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Vize



Na ovome mjestu možete dobiti informacije o
viznom režimu za građane BiH,
kao i za strance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.
Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Državljani sljedećih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, osim s putnom ispravom ili sa valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:
- države članice Evropske unije
- države potpisnice Šengenskog sporazuma
- Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija.

Najmanji iznos novčanih sredstava koji je potrebno da posjeduju stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150,00 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka.

Izaberite državu iz izbornika za brzi pristup informacijama.

IZABERITE DRŽAVU
8.2.2012 4:07
Republika AZERBEJDŽAN

Republika AZERBEJDŽAN

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležan je Generalni konzulat BiH u Istanbulu, Turska.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava

DA

 
Obična biometrijska putna isprava

DA

Službena biometrijska putna isprava NE do 30 dana  
Diplomatska biometrijska putna isprava NE do 30 dana  


Viza se izdaje u Sarajevu.

Kontakt diplomatskog predstavništva Republike Azerbejdžan:

Adresa: Džemala Bijedića 305, 71210 Ilidža
Tel: 00387 33 695 802
Fax: 00387 33 695 801

Državljani Azerbejdžana, nosioci običnih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Državljani Azerbejdžana, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 30 dana.

Savjeti za putovanje:
NE PREPORUČUJU SE PUTOVANJA U REPUBLIKU AZERBEJDŽAN

Kratko objašnjenje:

Zbog eskalacije sukoba između Republike Azerbejdžana i Republike Armenije, u oblasti Nagorno-Karabagh (Republika Azerbejdžan), ne preporučuju se putovanja u pomenutu oblast do daljnjeg.

Predsjedink Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev potpisao je Dekret kojim se proglašava vanredno stanje u cijeloj zemlji, počev od 28. septembra 2020. godine. Najavljena je vojna mobilizacija i proglašeno ratno stanje u nekoliko regija, nakon što je Armenija proglasila totalnu vojnu mobilizaciju.

Preporuka za građane Bosne i Hercegovine, koji se trenutno nalaze u regijama zahvaćenim ratnim dejstvima, je da iste odmah napuste.

Za konzularnu zaštitu građana Bosne i Hercegovine nadležan je Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu:

Kontakt podaci:
tel: + (90 212) 236 69 34
adresa: Dikilitaş Mah., Yeni Gelin Sok. No:6, Kat 3,
34342 Beşiktaş, Istanbul, Türkiye

Takođe, za sva dodatna pojašnjenja i upute, građani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari.



Savjet za putovanje: Postoji rizik putovanja u određena područja. Ovo se posebno odnosi na područje Nagorno Karabaha. Prije putovanja potrebno je prikupiti detaljnije informacije.
Podsjećaju se građani stranih zemalja koji žele putovati u Nagorno Karabaha i druga okupirana područja u Azerbejdžanu, da zbog nastavka okupacije od strane oružanih snaga Republike Armenije, ta područja su privremeno izvan kontrole Republike Azerbejdžan. Svaka posjeta navedenim područjima bez saglasnosti Republike Azerbejdžan, smatra se kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Azerbejdžan. Pozivaju se građani stranih zemalja da se suzdrže od putovanja u okupiranja područja, kao i Nagorno Karabah regiji. Oni koji budu putovali bez prethodno pribavljene saglasnosti Republike Azerbejdžan, bit će odbijeni prilikom ulaska u Republiku Azerbejdžan.

Sigurnosni uslovi: Ne preporučuje se putovanje u regiju Nagorno Karabaha. Iako postoji prekid vatre od 1994. godine može doći do povremenih i sporadičnih oružanih incidenata.

Preporučljivo je nositi važeći pasoš jer se sa zastarjelim pasošem, ne dozvoljava izlazak iz zemlje.

Lokalna valuta: Manat.

Putnicima se preporučuje posjedovanje USD. ( Amirčkih dolara)

Sanitarni uslovi: Postoji rizik od ptičije gripe. Putnicima se ne preporučuje da piju vodu iz vodovoda (sa  slavine). Piti flaširanu vodu, izbjegavati konzumiranje ribe, svježeg povrća, hraniti se u srednjim ili luksuznim restoranima.

Postoji rizik od zemljotresa, jer se zemlja nalazi na izuzetno nestabilnom području. U slučaju zemljotresa, javiti se ambasadi BiH u Ankari ili konzulatu u Istanbulu.

Pozivni broj