Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.10.2020 16:59
Ministrica Turković u Sarajevu govorila na obilježavanju 75. godišnjice UN-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 23. oktobra 2020. godine, u Sarajevu zvanično otvorila događaj „Budućnost oblikujemo zajedno“, koji je organizovan povodom obilježavanja Dana i 75. godišnjice osnivanja organizacije Ujedinjene nacije (UN).

U svom obraćanju, ministrica Turković je kazala da danas cijeli svijet slavi vrlo važnu godišnjicu jedinstvene globalne organizacije, koja je izdržala test vremena i izašla jača nego ikada. Navela je da je današnji svečani skup prilika da se svi podsjete na postignuća, najuspješnije projekte i intervencije, socijalne, ekonomske i ekološke uticaje, kao i na naučene lekcije i najbolje prakse koje je razvio UN.

„Bosna i Hercegovina konstantno teži da bude konstruktivan dio ove misije. Polako, ali sigurno, smo napredovali od trenutka kada smo bili primalac pomoći međunarodne zajednice tokom faze izgradnje i jačanja naših institucija do stanja kada smo počeli dijeliti našu dobru praksu i iskustva u konsolidaciji mira i stvaranju boljeg društva, uglavnom putem članstva u najvažnijim tijelima UN-a, našim učešćem u mirovnim operacijama UN-a širom svijeta, itd. Cilj Bosne i Hercegovine je da nastavi biti prisutna i aktivna u  trenutnim debatama i odlukama u pogledu univerzalne demokratske prakse i inkluzivnih društava koja nastoje unaprijediti pluralističku praksu“, kazala je ministrica Turković.

U zadnjih nekoliko godina, dodala je, Bosna i Hercegovina je aktivno težila da unaprijedi demokratiju, zaštitu ljudskih prava i promoviše univerzalne vrijednosti kao član brojnih glavnih tijela sistema UN-a, uključujući nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, Komisiji za izgradnju mira, i ECOSOC-u.

„Naši vojnici, policijski službenici, medicinski timovi i drugo specijalizovano osoblje su na izvanredan način služili u mnogim mirovnim operacijama UN-a i svi njihovi doprinosi su dobro primljeni i prepoznati. Mi vjerujemo da biti dio zajednice i mreže koja je zasnovana na pravičnosti i odgovornosti obezbjeđuje temelje naše odgovornosti jednih prema drugima. U duhu toga UN ponosno proslavlja svoju 75-tu godišnjicu i svi mi pozdravljamo rad Kancelarije UN-a u BiH koja doprinosi ovoj viziji“, kazala je u svom izlaganju ministrica Turković, te izrazila zahvalnost posvećenosti UN tima u našoj zemlji, njihovim neumornim naporima, dragocjenom stručnom znanju i inovacijama koje su u velikoj mjeri doprinijele unapređenju mnogih oblasti važnih za Bosnu i Hercegovinu i živote naših građana.