Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.10.2020 16:56
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić i državna tajnica za Evropu u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić  predvodili su izaslanstva dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su održane 22. oktobra 2020. godine u Sarajevu.

Na konsultacijama je razgovarano o situaciji u obje zemlje vezano za pandemiju COVID-19, evropskom putu Bosne i Hercegovine, situaciji u regionu i brojnim bilateralnim pitanjima.

Razmijenjene su informacije o mjerama koje dvije zemlje provode u borbi protiv pandemije COVID-a i sprečavanju posljedica po zdravstveni sistem i ekonomiju. Zamjenik ministrice Brkić je zahvalio Vladi Republike Hrvatske za pomoć u vidu donacija zdravstvenim ustanovama u BiH u iznosu od oko 43 miliona kuna. Također je izrazio zadovoljstvo što je BiH omogućeno da zajedno s evropskim zemljama sudjeluje u zajedničkoj nabavci lijekova i medicinske opreme za borbu protiv COVID-19.

Govoreći o evropskom putu BiH zamjenik ministrice je naglasio veliku pomoć i potporu koju BiH dobija od susjedne Hrvatske jer ona od svih evropskih država najbolje poznaje i razumije situaciju u našoj zemlji i regionu. Istaknuo je da je važno da BiH i dalje ostane u fokusu EU naglasivši da evropska budućnost naše zemlje nema alternativu. Informirao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Istaknuo je da je za završetak ovog posla potrebno mnogo političke volje, te kao pozitivan primjer naveo politički sporazum o izborima u gradu Mostaru, koji će rezultirati izborima u Mostaru nakon dvanaest godina.

Državna tajnica Metelko-Zgombić  je istaknula da je Zagrebački samit, na kojem su zajedno sa čelnicima država EU sudjelovali i predstavnici zemalja zapadnog Balkana i koji je održan pod predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU, pokazao da je proširenje EU izvjesno i da je hrvatska vlada veliki zagovornik evropskog puta BiH. Naglasila je punu potporu svoje zemlje Bosni i Hercegovini u radu na ispunjavanju potrebnih kriterija za članstvo i iskazala spremnost za pružanje ekspertne pomoći ponudivši sekondmentu hrvatskih eksperata iz oblasti evropskih integracija u MVP BiH. Potvrdila je i bezrezervnu potporu Hrvatske procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Tokom konzultacija iskazan je visok stupanj saglasnosti u ocjeni da je od prioritetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku razvijanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje i da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, te da se konstantno razvijaju i unapređuju.

U vezi situacije sa sječom šume u blizini državne granice BiH i Hrvatske, kod Plješevice hrvatska je strana iznijela uvjeravanja da se radilo o čišćenju šume koja je apsolutno na teritoriju Republike Hrvatske i da u ovoj situaciji nije trebalo doći do ikakvog prijepora. Usaglašeno je da će se sva dalja pitanja u vezi ove situacije prepustiti državnim komisijama za granice.

Otvoreno je i pitanje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori pri čemu je zamjenik ministrice je naglasio da je za BiH najvažnije da se rješenje pronađe u zajedničkom konstruktivnom dijalogu i sukladno s odredbama Konvencije o procjeni okolišnih utjecaja u prekograničnom kontekstu (Espoo konvencija). Državna tajnica je istaknula da je postupak u Hrvatskoj još uvijek u tijeku i da će BiH strana svakako biti uključena kada se završi s fazom prikupljanja dokumentacije. Naglasila je da Hrvatska, kao članica EU, jako vodi računa da svaki ovakav projekt ima najviše standarde zaštite okoliša i sigurnosti.

Na sastanku je razgovarano i o migrantskoj krizi, ugovornom reguliranju odnosa, zajedničkim infrastrukturnim projektima, situaciji u regiji i drugim vanjskopolitičkim temama.