Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.10.2020 16:32
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić sudjelovao na seminaru o europskim integracijskim procesima u Dubrovniku

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je na 22. zajedničkom seminaru o europskim integracijskim procesima za diplomate iz srednje i jugoistočne Europe, koji se u organizaciji fondacije Hanns Seidel Stiftung i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održava 20. i 21. oktobra 2020. godine u Dubrovniku.

U sklopu seminara zamjenik Brkić je održao izlaganje na temu “Proširenje EU: Mitovi i realnosti”. Tom prilikom je naglasio kako je za Bosnu i Hercegovinu perspektiva proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana možda započela kao daleka vizija koja se graniči sa mitskim mogućnostima, ali da je danas taj put ka EU sve izvjesniji. Dodao je da je od prvobitnih šest, do 25 i na kraju 27 zemalja članica, EU mirno ujedinjavala Europu. Istaknuo je i da je Europska unija postala najveći mirovni projekat nakon generacija podjela i rata te ocijenio da je rođen ”mit” o Europi kao “kraljevstvu mira, pravde i slobode” što je, neizbježno, stvorilo problem mitologizacije Europe i svega onoga što bi proširenje EU moglo donijeti.

U nastavku izlaganja zamjenik Brkić je kazao da integracija u EU ne doprinosi samo postizanju socijalne i ekonomske stabilnosti i napretka, viših životnih standarda, mnoštvu blagodati i prilika koje EU nudi već je to i najjači alat koji EU omogućava promovisanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta. Istaknuo je da je tokom posljednjih 20 godina gravitacijski potez EU pomogao  transformisati Srednju i Istočnu Europu iz komunističkih režima u moderne i funkcionalne demokratije te naglasio da je pažljivo vođen proces proširenja proširio mir, demokratiju, vladavinu zakona i prosperitet u gotovo cijeloj Europi. Dodao je da je također nadahnuo i predvodio ogromne reforme na Zapadnom Balkanu. Trajna i održiva stabilizacija, kao i transformacija Zapadnog Balkana, mogu se promovisati samo nuđenjem jasne i vjerodostojne perspektive integracije u EU, istaknuo je zamjenik Brkić.

Što se tiče europskog puta Bosne i Hercegovine, zamjenik je naglasio da je BiH i nakon 20 godina od pokretanja Procesa stabilizacije i pridruživanja za Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru 1999. godine, i dalje na periferiji EU, iako smo u samom srcu Europe. Osvrnuo se i na posljednji Izvještaj Europske komisije o BiH za 2020. godinu, te informisao o ostvarenom napretku o ispunjavanju 14 uslova iz Mišljenja Europske komisije. Dodao je kako reforme trebaju vjerodostojnu perspektivu članstva, te da je od izuzetne važnosti zadržati našu snažnu predanost procesu europskih integracija, što je ključno za daljnji napredak na našem putu ka EU. “Put je jasno zacrtan, predstavljeni su uvjeti, i naša predanost je nebrojeno puta podcrtana. Uvjeren sam da ćemo se, uz pomoć institucija EU i država članica, uspješno nositi sa izazovima koji su pred nama”, zaključio je zamjenik ministrice Josip Brkić.