Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.9.2020 16:43
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Fieldom

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 11. septembra 2020. godine sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Fieldom.

Tom prilikom ministrica Turković se zahvalila na pomoći i podršci koju UK daje Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o reformskim i integracijskim procesima BiH. Ambasador Field je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje važnost reformskim procesima u BiH i najavio nastavak provedbe britanske politike usmjerene na izgradnju prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnom stanju izazvanom pandemijom COVID-19. Ambasador Field iskazao je zahvalnost ministrici Turković i MVP BiH na dosadašnjim aktivnostima i brifinzima ambasadora akreditovanih u našoj zemlji o pitanjima vezanim za pandemiju COVID-19.

Na sastanku je bilo riječi i o održavanju Lokalnih izbora u BiH. Zaključeno je da su predstojeći izbori u BiH, a posebno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, osobito važni za europski put Bosne i Hercegovine.
Razgovaralo se i o usvajanju Revidirane strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, Komisiji za NATO integracijski proces BiH, te aktuelnim regionalnim pitanjima.

Ambasador Field je tokom susreta izvijestio o skorom dolasku istaknute britanske sutkinje Joanne Korner u BiH, koja će predstaviti izvještaj o provedbi preporuka za unapređenje procesuiranja ratnih zločina u našoj zemlji.

Izvijestio je ministricu Turković i o promjenama u strukturi britanske vlade. Naime, nedavno je uspostavljen novi odjel britanske vlade, Ministarstvo za vanjske poslove, komonvelt i razvoj (FCDO) koji će, između ostalog, biti podrška i našoj zemlji na otvaranju novih radnih mjesta, jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.
 
Sagovornici su se složili da je potrebno finalizirati aktivnosti na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između BiH i Velike Britanije, budući da ta zemlja više nije članica EU.