Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.9.2020 16:18
Zamjenica predsjedavajućega Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila u posjetu ambasadora Mađarske Krisztiána Pósa

Ministrica Turković i ambasador Pósa razgovarali su 11. septembra 2020. godine o nastavku mađarske podrške procesima evroatlantskih i evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ministrica je istaknula da Bosna i Hercegovina veoma cijeni Mađarsku posvećenost i potporu na vanjsko-političkom planu. Naglasila je ulogu mađarske ambasade u BiH kao kontakt - ambasade za NATO za period 2019-2020 i veliku angažiranost na pružanju neophodne pomoći Bosni i Hercegovini na evroatlantskom putu. Informirala je o aktivnostima BiH po pitanju Programa reformi 2019-2020, dodavši da zbog zastoja izazvanih pandemijom COVID-19 nije postignut očekivani napredak. Ministrica je informirala da je MVP BiH pokrenulo proceduru imenovanja Komisije za NATO integracije BiH upućujući prijedlog Odluke o uspostavljanju Komisije, koji se trenutno nalazi u procesu e-konsultacija. Naglasila je da je veoma važno da se što prije postigne kompromis i Komisija počne s radom kako bi evroatlantski procesi bili pokrenuti, i državama članicama NATO-a pokazana spremnost za napretkom u reformama.

Ambasador Pósa je istaknuo da je vrlo bitno depolitizirati evroatlantska pitanja i postići rješenje koje će imati koncenzus svih u BiH. Svaki napredak je značajan kao i postojanje kontinuiteta. Naglasio je da bi veliku važnost za evroatlantske procese imalo aktivnije uključivanje nevladinog sektora i medija u informiranje javnosti, te razmijenio mišljenja s ministricom o načinima za realizaciju ovog plana.

Ministrica Turković je čestitala ambasadoru i izrazila zadovoljstvo informacijom da je mandat mađarskoj ambasadi kao kontakt ambasadi za NATO produžen i za sljedeće dvije godine naglasivši odličnu suradnju i važnost kontinuiteta rada. Zahvalila je mađarskoj vladi na pomoći u pogledu slanja eksperta za NATO integracije, koji uskoro dolazi u BiH, a nakon inicijative i molbe ministrice Turković upućene ministru vanjskih poslova i trgovine Péteru Szijjártu tijekom njegove posjete Bosni i  Hercegovini.

Mađarski ambasador je naglasio da će njegova država nastaviti sa aktivnom potporom BiH i na polju EU integracija i da ostaje otvorena za svaki oblik pomoći našoj zemlji.