Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.12.2019 11:24
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje u radu "Doha Foruma 2019" u glavnom gradu Katara

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje 14. decembra 2019. godine u radu "Doha Foruma 2019" koji se održava u glavnom gradu Katara.

Forum, na kojem učestvuje preko 3000 zvanica, među kojima i deset predsjednika i premijera, te brojni svjetski ministri, svečano je otvorio katarski emir.

Ministar Crnadak učestvovao je na specijalnom panelu posvećenom budućnosti Evrope i značaju Evropske unije, kao i njenom širenju na Zapadni Balkan.

Tokom izlaganja, ministar je istakao da svijetu treba jaka Evropska unija, koja je uticajan strateški igrač i efikasno rješava probleme, i unutrašnje i spolјne. On je naglasio da je evropska budućnost životno pitanje i za BiH i za ostatak Zapadnog Balkana, te da je potrebno da EU radi na snažnijem privlačenju našeg regiona.

"Ovo što smo do sada imali je presporo i jedini efikasan način je da EU traži dostizanje evropskih standarda i kriterijuma i u domaćim institucijama u najkraćem roku, stavlјajući u prvi plan ono što je bitno za građane, a ne ono što je dobro za političare", rekao je ministar Crnadak.

Na kraju, tokom razgovora sa predstavnicima katarskih medija, ministar je pozvao predstavnike svih zemalјa učesnica Foruma i međunarodnih kompanija da budu više prisutni u BiH i regionu sa novim investicijama i projektima. On je pozvao i državlјane Katara da tokom ove zime što više iskoriste direktnu avio liniju Doha-Sarajevo i posjete Jahorinu, Bjelašnicu i druge zimske centre u Republici Srpskoj i BiH.

Prije početka Foruma ministar Crnadak je razgovarao i sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Učešće na "Doha Forumu 2019" ministar završava prisustvom svečanoj večeri kod katarskog emira Tamima bin Hamada Al Tanija.