Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.10.2019 10:17
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao na Seminaru o evropskim integracijskim procesima za diplomate iz centralne, istočne i jugoistočne Evrope

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 8. oktobra 2019. godine, kao jedan od govornika, na 21. zajedničkom seminaru o evropskim integracijskim procesima za diplomate iz centralne, istočne i jugoistočne Evrope, koji se u organizaciji zaklade Hanns-Seidel-Stiftung i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske održava u Dubrovniku u periodu 7. – 10. oktobra 2019. godine.

Zamjenik Brkić održao je izlaganje o proširenju Evropske unije a potom i učestvovao u predmetnoj diskusiji. Naglasio je da je dvadeset godina evropske integracije regiona donijelo mnogo pozitivnih promjena čvrsto postavivši zapadni Balkan na ekonomsku, političku i sigurnosnu kartu EU. U ekonomskom smislu, Evropska unija je više od glavnog trgovinskog partnera u regionu i primarnog izvora direktnih stranih ulaganja (s trgovinskim i ukupnim udjelom direktnih stranih ulaganja od 73%) – ona je snažan centar i sistem zajedničkih vrijednosti kojem težimo.

Tokom godina proces integracije pokazao se prilično krhkim, a u posljednje vrijeme i Brexit predstavlja izvor nepredvidivosti, te se ponovno pokreću rasprave o potrebi „širenja i produbljivanja“. Pristupanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji je dvosmjerna ulica, zajednička saradnja mora biti jasno vidljiva, te je potrebno osvijestiti činjenicu da svi evropski građani imaju koristi od toga da njihovi susjedi budu stabilna demokratija i imaju naprednu tržišnu ekonomiju. Politika proširenja je jedan od najmoćnijih alata EU, istaknuo je zamjenik ministra.

Dodao je da svojim širenjem EU ne želi „uvoziti“ nove probleme, ali isto tako zemlje zapadnog Balkana ne žele biti dio „problema“, već dio rješenja. Evropska perspektiva i dalje ostaje, prije svega, u našim rukama - naša je odgovornost nastojati ispuniti sve uslove i ciljeve na koje smo se obavezali što je prije moguće i što efikasnije jer integracija zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

Zamjenik Brkić je diplomatima detaljno objasnio evropski integracijski put BiH i istaknuo da ispred BiH stoji dug i težak posao, ali ono što nas očekuje na kraju će biti vrijedno svakog napora.

Na kraju,  izrazio je nadu da će novoj Evropskoj komisiji integracija našeg regiona u EU i dalje biti jedan od najvažnijih ciljeva, kao što je potvrdila i predsjednica Ursula von der Layen u svom prvom obraćanju.