Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.9.2019 14:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Finske Pekkom Haavistom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u ponedjeljak, 30. septembra  2019. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Finske Pekkom Haavistom.  Republika Finska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije. Nakon sastanka delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova održana je konferencija za medije na kojoj su ministri Crnadak i Haavisto izvijestili o temama razgovora.

Nakon srdačne dobrodošlice finskom kolegi, ministar Crnadak je istaknuo da je na sastanku razgovarano o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama BiH i političkoj situaciji u BiH i regionu.

Govoreći o bilateralnim odnosima, ministar Crnadak je naglasio da su politički odnosi na vrlo visokom nivou za razliku od ekonomskih koje karakterizira nizak stepen trgovinske razmjene i investicija. Ocijenio je da su turizam, drvna industrija, šumarstvo i obnovljiva energija oblasti u kojima ekonomska saradnja između dvije zemlje može biti unapređena, kao i saradnja u oblasti civilnog sektora i poboljšanja položaja mladih. Konstatirano je da je potrebno približiti poslovne zajednice dvije zemlje i raditi na ugovornoj regulativi koja će dati formalni okvir saradnji.

Ministar Crnadak zahvalio je kolegi Haavistu i Finskoj što je BiH i prostor zapadnog Balkana dobio veoma visoko mjesto na listi prioriteta za vrijeme predsjedavanja EU. Dodao je da je  značajno da se EU postavi čvrsto prema institucijama BiH i što snažnije zahtijeva napredak posebno u prioritetnim oblastima. Naglasio je da je od velikog značaja za region da u narednom periodu vladaju mir i potpuna stabilnost te da se region ekonomski razvija i sarađuje. Izrazio nadu da će što prije biti postignut konačni dogovor i biti riješeno pitanje između Beograda i Prištine.

Ministar Crnadak je rekao da je posjeta finskog ministar veoma dobar signal jer dolazi u teškom političkom trenutku za BiH kada jedanaest mjeseci nakon izbora nema uspostavljene vlasti na zajedničkom i federalnom nivou, te da usprkos tome EU dokazuje snažnu podršku reformama i evropskom putu kako bi se ovdje u konačnici bolje živjelo.

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto kazao je da cijeni blisku saradnju koja postoji između BiH i Finske. Potvrdio je podršku svoje zemlje nastavku procesa proširenja na cijelom području Balkana i podsjetio na podršku koju je Finska pružila otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Evropskom unijom. Izrazio je podršku što skorijem formiranju vlasti u BiH kako bi se omogućio odgovor domaćih vlasti na realizaciju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Što se tiče bilateralne saradnje, Finska izražava spremnost za njeno unapređenje u oblastima kao što su okoliš, obrazovanje, vladavina prava i drugim.