Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.9.2019 15:42
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić govorio na međunarodnoj konferenciji Izazovi Evropske unije i proces proširenja

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić sudjelovao je i otvorio međunarodnu konferenciju Izazovi Evropske unije i proces proširenja koja se u organizaciji Panevropske unije Bosne i Hercegovine i Fondacije Konrad Adenauer održala u Sarajevu od 27. do 29. septembra 2019. godine.

Zamjenik Brkić se u svom obraćanju osvrnuo na dvadeset godina evropskih integracija BiH koje su donijele mnoge pozitivne promjene u regionu i šire. Istaknuo je da je evropska perspektiva glavni reformski poticaj i važna referentna tačka u svim aktivnostima, te cilj koji građani bezrezervno podržavaju i kojem teže. Također, Evropska unija je za BiH i zemlje regiona mnogo više od glavnog trgovinskog partnera i izvora izravnih stranih ulaganja, ona je snažan centar i sustav zajedničkih vrijednosti kojem težimo. Članstvo u Evropskoj uniji je prilika za zemlje zapadnog Balkana da ostave za sobom teško breme i transformiraju se u područje mira, saradnje i privrednog napretka, a ujedno i prilika EU da pokaže svoju fleksibilnost i prilagodljivost izazovima i preprekama i da postane ujedinjenija i snažnija.

Naglasio je da BiH želi koristiti mehanizme procesa pristupanja EU u cilju postizanja evropskih standarda kao i doprinošenja stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Evrope. Kako bismo u procesu proširenja imali potrebnu podršku unutar EU, našim prijateljima iz Evrope moramo jasno predočiti dobrobiti i vrijednosti koje ćemo donijeti Evropi po pristupanju EU.
 
„U potpunosti smo svjesni da naša evropska težnja i dalje, prvenstveno, ostaje u našim rukama i da postizanje cilja članstva zavisi od našeg vlastitog puta, ustrajnosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija. Naša je odgovornost da u što skorije vrijeme ispunimo sve uvjete i ciljeve kojima smo posvećeni“, naglasio je zamjenik Brkić.

Podsjetio je da Mišljenje Evropske komisije predstavlja jasnu potvrdu da je evropski put BiH i dalje otvoren, te da je EK u više navrata, pozvala na bezuvjetno formiranje Vijeća ministara kako bi taj put bio nastavljen i BiH dobila status države kandidata.

Zamjenik Brkić je podsjetio na rezultate Berlinskog procesa i regionalne saradnje kao mehanizama za stabilizaciju regije i produktivno i olakšano kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga van granica države, infrastrukturnu povezanost i razmjenu resursa uključujući znanje i iskustvo. Naglasio je i važnost rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja između država u regionu, kao i s državama članicama EU.
 
Na kraju obraćanja zamjenik Brkić naglasio da region mora ostati u fokusu EU i budućoj novoj Komisiji posebno u politici pristupanja, te dodao da bi put koji predstoji mogao biti dug i težak ali ono što čeka na kraju bit će vrijedno svakog napora - Evropa, sigurna i prosperitetna za sve njene narode i građane.  

Pored zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića na otvaranju konferencije govorili su i predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire, zamjenik šefa Odjela za Evropsku i međunarodnu saradnju Fondacije Konrad Adenauer Peter Fischer-Bollin, te zastupnica u Evropskom parlamentu Julie Ward.