Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.8.2019 17:01
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove Evropske unije u Helsinkiju

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je 30. augusta 2019. godine na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove Evropske unije u Helsinkiju.

Na početku sastanka ministre su dočekali domaćini, ministar vanjskih poslova Finske, koja predsjedava Evropskom unijom, Pekka Haavisto i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.
Glavne teme tokom rasprave o BiH bile su formiranje vlasti na svim nivoima i nastavak evropskog puta BiH.

Tokom svog izlaganja, ministar Crnadak upoznao je učesnike sastanka da u razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH učestvuju tri političke stranke – SNSD, HDZ i SDA, koje su 5. augusta postigle sporazum o formiranju vlasti, a čije je provođenje predviđeno najkasnije do 5. septembra.

Ministar Crnadak izrazio je nadu da će sporazum biti realiziran u predviđenom roku.
On je zahvalio za podršku EU za što bržim formiranjem vlasti, te za najavlјeni nastavak zajedničkih aktivnosti kako bi BiH što prije dostigla kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar je također naveo da je radi omogućavanja fer i poštenih izbora neophodno što prije provesti preporuke Ureda OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) vezano za prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i za zloupotrebu javnih RTV servisa. Preporuke OSCE-a su, rekao je ministar Crnadak, do sada bile ignorirane i u budućem odnosu BiH i EU potrebno ih je staviti u prvi plan.

Tokom obraćanja Vijeću za vanjske poslove EU ministar je još jednom potvrdio opredjelјenje BiH za što bolјe odnose u regionu i pozvao Prištinu da što prije ukine nedemokratske i antievropske takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Crnadak imao je niz bilateralnih susreta.
Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajućim OESC-a Miroslavom Lajčakom dogovoreno je da će dvojica ministara zajedno otvoriti Počasni konzulat BiH u Slovačkoj u Sevecu kod Bratislave 5. septembra.