Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.7.2019 12:42
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se s regionalnom direktoricom UNFPA Alannom Armitage i pomoćnikom generalnog sekretara UN-a Miroslavom Jenčom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 17. jula 2019. godine, u okviru Političkog foruma na visokom nivou (HLPF) u New Yorku, s regionalnom direktoricom UNFPA za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Alannom Armitage i pomoćnikom generalnog sekretara UN-a za politička pitanja i izgradnju mira Evrope, Centralne Azije, Sjeverne i Južne Amerike Miroslavom Jenčom.

Tom prilikom zamjenik Brkić i regionalna direktorica Armitage razgovarali su o djelovanju Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), s naglaskom na aktivnosti i saradnju u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik Brkić je pozdravio napore generalnog sekretara Ujedinjenih nacija kada je riječ o Zajedničkom programu Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu od 2015-2019. godine. Riječ je o dokumentu koji predstavlja strateški, programski i finansijski temelj za razvoj partnerstva između Ujedinjenih nacija i Bosne i Hercegovine. Izrazio je nadu da će ovakav pristup ubrzati napredak u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i Agende 2030. te učvrstiti saradnju UN-a i BiH.
Regionalna direktorica Armitage je naglasila da Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini ostaje fokusiran na strateške ciljeve koji se tiču seksualnog i reproduktivnog zdravlja, ravnopravnosti spolova, te provedbe strategije za populaciju i razvoj s mladima. Sagovornici su se složili da je posebno važno zagovarati razvoj politika koje ne isključuju najugroženiji dio stanovništva.

U fokusu razgovora zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića i pomoćnika generalnog sekretara UN-a za politička pitanja i izgradnju mira Evrope, Centralne Azije, Južne i Sjeverne Amerike Miroslava Jenče bila je aktuelna situacija u BiH te saradnja UN-a i naše zemlje.

Zamjenik Brkić informisao je pomoćnika Jenča o procesu uspostave vlasti u BiH, nakon Općih izbora održanih 2018. godine, te aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima. Naglasio je da u sklopu ciljeva vanjske politike BiH snažno podržava napore UN-a kao globalne svjetske organizacije u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti, zaštiti ljudskih prava te realizovanju Razvojne agende. Posebno je istakao da je Bosna i Hercegovina u sklopu Političkog foruma na visokom nivou (HLPF) predstavila prvi put Dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (Voluntary National Review) i na taj način pokazala da je u potpunosti predana provedbi Agende 2030, kao najopsežnijem sporazumu o globalnom održivom i transformacijskom razvoju članica Ujedinjenih nacija. Zamjenik Brkić je tokom razgovora naglasio da BiH podržava reformski proces UN-a, kako bi ta organizacija što spremnije mogla odgovoriti na moderne izazove.

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a Jenča je istaknuo dosadašnju dobru saradnju Ujedinjenih nacija s BiH, posebno kada je riječ o učestvovanju naše zemlje u mirovnim misijama. Najavio je i da će UN nastaviti s podrškom i pomoći institucijama i organizacijama u BiH.