Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.6.2019 9:30
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se s rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH Sezin Sinanoglu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 3. jula 2019. godine s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu.

U fokusu razgovora zamjenika Brkića i rezidentne koordinatorice Sinanoglu bila je provedba UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj, usvojene 2015. godine, koja je postavila 17 cilјeva održivog razvoja kao novi, globalni okvir u kojem su ekonomski, društveni i ekološki elementi integrisani u sveobuhvatnu razvojnu strategiju. Zamjenik Brkić istakao je posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi Agende 2030, koja bi trebala doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva, smanjivanju gladi u svijetu, bolјoj zaštiti čovjekove okoline, suočavanju sa klimatskim promjenama, te ostvarenja značajnih partnerstava koja će voditi do postizanja ovih cilјeva u cijelom svijetu. Naglasio je i da je riječ o najobuhvatnijem Programu UN-a koji se bavi ekonomskim sektorom, ali i ekološkim i socijalnim izazovima. Podsjetio je da se usvajanjem UN-ove Agende 2030 Bosna i Hercegovina obavezala da će pokrenuti proces sistematskog praćenja i pregleda provedbe ovog globalnog programa rada.  S tim u vezi, u New Yorku će se od 15. do 18. jula 2019. godine održati sastanak Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, pod nazivom „Osnaživanje ljudi i osiguranje uključenosti i jednakosti", kako bi 47 zemalja predstavilo nacionalne dobrovoljne preglede (Voluntary National Reviews – VNR), među kojima je i naša zemlja. Delegaciju BiH na tom zasjedanju predvodit će zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić.

Na sastanku je bilo riječi i o migrantskoj krizi. Rezidentna koordinatorica Sinanoglu je istakla da će Ujedinjene nacije nastaviti pomagati institucijama i organizacijama na svim nivoima u BiH, kada je riječ o smještaju migranata. Naglasila je da je dobra saradnja UN-a s institucijama direktno nadležnim za probleme migracija, ali da je problem ilegalnih migracija problem cijelog društva.

Zamjenik Brkić zahvalio se na dosadašnjoj saradnji i podršci koju UN, putem mnogobrojnih projekata, kontinuisano pruža Bosni i Hercegovini. Izvijestio je sagovornicu da će o migrantskoj krizi, sigurnosnim izazovima, regionalnoj saradnji i drugim aktuelnim pitanjima upoznati učesnike Neformalnog ministarskog sastanka Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) koji će se 8. i 9. jula 2019. godine održati u Slovačkoj.