Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.5.2019 12:01
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić na redovnom brifingu sa nerezidentnim ambasadorima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je 15. maja 2019. godine u Budimpešti brifing za šesnaest ambasadora koji nerezidentno pokrivaju Bosnu i Hercegovinu. Tokom boravka u Budimpešti, zamjenik ministra se sastao i sa državnim tajnikom u Uredu premijera Mađarske zaduženim za EU poslove Szabolcs Takácsem, te članovima Poslovnog vijeća BiH - Mađarska, koje je predvodio predsjednik Vijeća Imre Varga.

Tokom redovnog brifinga za nerezidentne ambasadore za BiH sa sjedištem u Budimpešti, zamjenik ministra Brkić informirao je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima. Izvijestio je o provedbi izbornih rezultata i procesu uspostave vlasti u BiH i izrazio opredijeljenost svih političkih subjekata za ubrzanje procesa integracija BiH u EU. Istaknuo je da, unatoč izazovima s kojima se EU suočava, naša zemlja očekuje tokom 2019. godine pozitivno mišljenje Evropske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo u EU. Informirao je da je BiH u martu predala Briselu odgovore na dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije, te je izvjestio o svim napretcima od strane svih razina vlasti BiH od tog datuma, a prema strukturi izvješća Evropske komisije. Podsjetio je da perspektiva pristupanja Evropskoj uniji ostaje glavni pokretač reformskih procesa zemalja Zapadnog Balkana.

Zamjenik ministra, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, naglasio je da je poziv NATO-a Bosni i Hercegovini da dostavi svoj prvi Godišnji državni program (ANP) važan integracijski signal za BiH i značajan poticaj reformskim procesima u zemlji, te da ne postoji nijedan razlog da prvi Godišnji državni program ne bude usvojen. Naglasio je da se BiH zalaže za mirnu, stabilnu i sigurnu regiju i da će nastaviti provoditi aktivnosti u cilju unapređenja političkog dijaloga, jačanja regionalne saradnje i provedbe politike dobrosusjedstva.

Na sastanku zamjenika ministra Brkića i državnog tajnika u Uredu premijera Mađarske Szabolcsa Takácsa razmijenjena su mišljenja o EU i NATO integracijskom procesu BiH i potpori Mađarske na tom putu. Istaknut je značaj što bržeg formiranja vlasti u BiH, sukladno izbornim rezultatima, te opredjeljenje za nastavkom mađarske potpore evropskim i evroatlantskim integracijama BiH. Naglašeno je da će se Mađarska aktivno zalagati da BiH u što skorije vrijeme dobije kandidatski status za članstvo u EU. Isto ako, kao NATO kontakt država za BiH, Mađarska će pružati svu neophodnu pomoć BiH za što bržim dostizanjem neophodnih uvjeta i standarda u svim oblastima prilagodbe koji proizilaze iz NATO integracijskog procesa.

Zamjenik ministra Brkić se u Budimpešti sastao i sa članovima Poslovnog vijeća BiH - Mađarska, koje je predvodio predsjednik Vijeća Imre Varga, bivši ambasador Mađarske u BiH. Na sastanku je razgovarano o toku privrednih aktivnosti i mađarskim investicijama u BiH. Konstatirano da Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju dobru privrednu saradnju, ali da su potencijali obje zemlje mnogo veći i da je potrebno prepoznati konkretne mogućnosti i nove šanse, te otvoriti puteve intenzivnije saradnje privrednika dvije zemlje.