Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.4.2019 10:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u Briselu predvodio bh delegaciju na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije - DG NEAR

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio je bh delegaciju na sastanku  s delegacijom Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR), 6. maja 2019. godine u Briselu. Delegaciju Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju predvodila je direktorica za Zapadni Balkan Ruiza Calavera Genoveva.

Sastanak je organiziran u cilju završne razmijene mišljenja i informacija o glavnim zaključcima prije finaliziranja godišnjeg dokumenata Evropske komisije - Paketa proširenja, u okviru kojega je i zasebno analitičko izvješće za BiH, sa mišljenjem o zahtjevu BiH za članstvo u EU (Avis).

Zamjenik ministra Brkić izvijestio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesu uspostave vlasti nakon Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine i iskazao opredijeljenost svih političkih subjekata za ubrzanje procesa integracija BiH u EU. Istaknuo je da, unatoč izazovima s kojima se EU suočava, naša zemlja očekuje tijekom 2019. godine pozitivno mišljenje Evropske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo u EU. Podsjetio je da je BiH u martu predala Briselu odgovore na dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije, te je izvjestio o svim napretcima od strane razina vlasti BiH od tog datuma, a prema strukturi izvješća Evropske komisije. Naglasio je i da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena daljnjem jačanju vladavine prava, reformama iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala kao i poboljšanju stanja u oblasti poštivanja ljudskih prava.

Tijekom sastanka ocijenjeno je od ključne važnosti da se što prije formira vlast u BiH kako bi se nastavili reformski procesi.

Direktorica za Zapadni Balkan Ruiza Calavera Genoveva je istaknula da je mišljenje (Avis) važan korak na EU putu BiH. Očekuje se da će analitičko izvješće biti finalizirano u narednim sedmicama, te predstavljati mapu puta za institucije BiH i naredne korake koje treba poduzeti u procesu evropskih integracija BiH.

Kako je ranije najavljeno, Evropska komisija će nakon evropskih izbora u maju donijeti godišnji Paket o proširenju, uključujući sedam zasebnih izvješća (zemlje ZB plus Turska), u kojima je procijenjena provedba politike proširenja Evropske unije na temelju utvrđenih mjerila.