Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.4.2019 11:17
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na Ministarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u New Yorku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 29. marta 2019. godine na Ministarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija „Jedinstvene sposobnosti, učinak i zaštita u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija” u New Yorku.

Na Konferenciji, koju je zvanično otvorio generalni sekretar UN-a António Guterres, razgovaralo se, između ostalog, o aktuelnom djelovanju mirovnih operacija Ujedinjenih nacija, rezultatima pokrenutih inicijativa UN-a, kao što je Akcija za očuvanje mira (Action for peacekeeping - A4P) te učestvovanju žena u mirovnim operacijama. 

Ministar Crnadak je u svom obraćanju naglasio da je Bosna i Hercegovina kao članica Ujedinjenih nacija posvećena očuvanju mira, poštivanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava. Istakao je da je angažman BiH u sistemu UN-a vidljiva i značajna komponenta, budući da Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u suočavanju s međunarodnim krizama i mirovnim misijama UN-a. Naveo je da je od 2000. godine više od 140 oficira i 325 policajaca iz BiH učestvovalo u misijama UN-a u Istočnom Timoru, Haitiju, Kipru, Liberiji, Sudanu, Južnom Sudanu, Etiopiji i Eritreji, Kongu, Iraku, Afganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Podsjetio je i na činjenicu da BiH podržava Akciju za očuvanje mira (A4P) i Deklaraciju o zajedničkim obavezama u mirovnim misijama UN-a kao i provedbu Agende za žene, mir i sigurnost i njezinih prioriteta koja osigurava puno, jednako i značajno učestvovanje žena u svim fazama mirovnog procesa. Kada je riječ o promicanju rodne politike u kontekstu mirovnih operacija, ministar je istakao da se BiH obavezala povećati broj uniformiranih žena u mirovnim operacijama.