Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.9.2018 10:10
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u regiji OSCE-a u Bratislavi

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je na Konferenciji o suzbijanju antisemitizma u regiji Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) koja se održava 5. i 6. februara 2019. godine u Bratislavi.

Na Konferenciji, koju je otvorio predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak, razgovaralo se o postojećim izazovima kada je riječ o suzbijanju antisemitizma te promociji tolerancije i nediskriminacije.

Zamjenik ministra Brkić u svom izlaganju je istakao kako je Bosna i Hercegovina posvećena poštivanju načela ljudskih prava i temeljnih sloboda, jačanju demokratije, multikulturalnog dijaloga te poštivanju etničke, kulturne i vjerske raznolikosti.

Ocijenio je da se incidenti antisemitskog nasilja smatraju napadima na naše temeljne vrijednosti i identitet. Naglasio je da stoga međunarodna zajednica mora raditi na jačanju demokratskih vrijednosti, kao i angažmanu u lokalnim, regionalnim i međunarodnim dijalozima i obrazovanju, što predstavlja ključno sredstvo u ostvarivanju našeg cilja, zaštite uvjerenja i kulturne baštine svakog pojedinca.

Kada je riječ o jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, zamjenik Brkić je istakao da u našoj zemlji živi oko 1000 Jevreja te da jevrejska zajednica živi i radi zajedno s muslimanskom, pravoslavnom i katoličkom zajednicom. Osim toga, dio je i Međureligijskog vijeća u BIH, koje bilježi zapažene rezultate na polju međureligijskog dijaloga.

Ponovio je da je naša dužnost da budućim generacijama prenesemo sjećanje na holokaust kako bismo spriječili ponavljanje najtamnijih trenutaka naše istorije. S tim u vezi je naveo i da se u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine holokaust proučava u osnovnim i srednjim školama, kao i na univerzitetima.

Na kraju svog obraćanja zamjenik ministra Brkić je posebno naglasio da s porastom antisemitizma u mnogim društvima u svijetu, moramo udvostručiti svoju odlučnost u suprotstavljanju tim neprihvatljivim pojavnim oblicima.

Na marginama konferencije u Bratislavi, zamjenik Brkić se susreo s ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom te zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Lashom Darsaliom. Fokus razgovora bio je na aktuelnoj situaciji u BiH, evropskim i evroatlantskim integracijama te drugim regionalnim i globalnim temama.