Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.9.2018 9:24
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio delegaciju MVP BiH na konsultacijama s MVP Republike Srbije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na bilateralnim političkim konsultacijama između MVP BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, koje su održane 17. januara 2019. godine u Sarajevu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni sekretar Nemanja Stevanović.

Na sastanku je ocijenjeno da je bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije dobra i intenzivna, i da su dobri politički odnosi primarni interes obje zemlje, ali i cijele regiona. Dvije zemlje žele imati najbolju moguću saradnju i prevazići sve izazove koji stoje na putu boljih odnosa.

Sagovornici su ocijenili da je potrebno intenzivirati rad međudržavnih komisija za granicu, a u interesu je obje zemlje potpisati Sporazum o granici u najskorije vrijeme, prije svega zbog dobrosusjedskih odnosa, ali i odluke Evropske komisije da je uređenje međudržavnih granica jedan od uvjeta za pristupanje zemalja regiona Evropskoj uniji.

Također je usaglašeno kako je potrebno nastaviti i intenzivirati dogovore i aktivnosti u oblasti privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja. Budući da je u trgovinskoj razmjeni suficit na strani Srbije, zamjenik ministra Brkić je istaknuo da će se u budućnosti raditi na smanjenju te razlike. Također je zahvalio Srbiji što je kao zemlja partner sudjelovala na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Na sastanku je istaknuto da je izgradnja autoceste i revitalizacije željezničkog prometa na dionici Sarajevo-Beograd od velike važnosti za obje zemlje kao i za zemlje jugoistočne Evrope, te da se određene aktivnosti na ovom planu već poduzimaju u resornim ministarstvima.

Razmijenjena su mišljenja i informacije o pitanjima koja treba riješiti u okviru Sporazuma o sukcesiji, zaključivanju Sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima, pitanju naknada za potopljeno zemljište na teritoriji BiH - HE Zvornik i Bajina Bašta, te isplati stare devizne štednje.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina posvećena jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, posebice u pravnom okviru Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). Odluka Kosova* da uvede takse od 100 posto na robe iz BiH i Srbije nanijela je veliku štetu privredi i odnosima u regiji. Naveo je da BiH neće poduzimati recipročne mjere, te da očekuje pokretanje pregovora o ukidanju navedene odluke o taksama. Ocijenio je i da BiH i Srbija imaju dobru saradnju na regionalnom planu u okviru regionalnih inicijativa, što je dobra platforma za zajednički nastup prema Evropskoj uniji i njenim institucijama.

S obzirom da su aspiracije obje zemlje približavanje Evropskoj uniji razmijenjene su informacije o stanju evropskih procesa, te razgovarano o jačanju saradnje u oblasti evropskih integracija. U tom kontekstu, izraženo je očekivanje da će Srbija uskoro završiti interne procedure potrebne za stupanje na snagu Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Implementacija Sporazuma će unaprijediti postojeću saradnju u oblastima od obostranog interesa i u konačnici ubrzati proces institucionalnog prilagođavanja i usvajanja zakonodavstva i primjene prakse Evropske unije.
Budući da se obje zemlje nalaze na migrantskoj ruti, razgovarano je i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u regionu u kontekstu migrantske krize, pri čemu je zamjenik ministra Brkić naglasio da je BiH pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Evropskoj uniji i zemljama članicama u jačanju evropskog sigurnosnog prostora, te da BiH neće dozvoliti da ostane žarište ilegalnih migracija u Regiji.

Zamjenik ministra Brkić koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH informirao je kako su ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC NATO) donijeli odluku da Bosnu i Hercegovinu pozovu da podnese svoj prvi Godišnji državni program (ANP), s ciljem aktivacije Akcionog plana za članstvo (MAP).

Tijekom razgovora o procesu formiranja vlasti u BiH nakon oktobarskih izbora, zamjenik ministra je  istaknuo da se trenutno radi na formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH s obzirom na nedavno doneseni naputak Centralne izborne komisije (CIK) o izboru izaslanika iz kantonalnih skupština.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je očekivanje da će se posjeta na najvišem nivou, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, realizirati sukladno upućenom pozivu.

Razmijenjene su i druge informacije o unutarnjo-političkoj situaciji u obje zemlje, kao i drugim regionalnim i globalnim temama.