Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.9.2018 9:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić se sastao sa dužnosnicima Mađarske i održao sastanak sa nerezidentnim ambasadorima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić boravio je 12. i 13. decembra 2018. godine u Mađarskoj.

Tokom posjeta Mađarskoj, zamjenik ministra Brkić, u odvojenim susretima sastao se sa Szabolcs Takácsem, državnim sekretarom u Uredu premijera Mađarske zaduženim za EU poslove, te sa Levente Magyarom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Mađarske. Zamjenik ministra Brkić upoznao je sagovornike sa dinamikom provedbe izbornih rezultata, aktivnostima u EU i NATO integracijskim procesima, sa posebnim osvrtom na ispunjavanje preostalih obaveza za sticanje kandidatskog statusa i aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO. Takođe, sagovornici su informisani o aktuelnoj situaciji u regiji Jugoistočne Evrope, novonastalom situacijom glede kršenja sporazuma CEFTA-e, kao i o činjenicama koje se odnose na pitanje ilegalnih migracija. Dogovoreno je da se u narednom razdoblju nastavi sa aktivnostima kako bi se dodatno unaprijedili odlični bilateralni odnosi dvije države, sa naglaskom na povećanje obima privredne saradnje kako u oblasti međusobne trgovinske razmjene tako i u oblasti stranih direktnih investicija. Data je podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i evroatlantskom putu, te  iskazano uvjerenje da će se izborni rezultati provesti što je prije moguće u skladu sa zakonom i korespondirajućim sudskim odlukama.

Zamjenik Brkić drugog dana posjeta održao je brifing s nerezidentnim ambasadorima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti, te imao odvojeni sastanak s Isabelle Poupart, ambasadoricom Kanade za BiH.

Tom prilikom zamjenik ministra Brkić izvijestio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, njenom napretku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Bjelorusije, Filipina, Čilea, Kanade, Kipra, Kube, Indije, Litvanije, Moldavije, Nigerije, Tajlanda, Argentine, Vijetnama, Estonije, Perua i Kolumbije.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u BiH zamjenik Brkić je istaknuo napredak naše zemlje na ispunjavanju uvjeta na putu evropskih i evroatlantskih integracija. Upoznao je ambasadore sa rezultatima Općih izbora održanih 7. oktobra ove godine te naglasio važnost što brže provedbe izbornih rezultata, na temelju presude Ustavnog suda BiH, kako bi BiH mogla snažnije nastaviti sa reformskim procesima. Informisao je sagovornike da je BiH u završnom procesu pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika koje je Evropska komisija proslijedila institucijama BiH. Izrazio je očekivanje da će se taj proces što prije završiti kako bi BiH u 2019. godini, mogla dobiti status kandidata  za članstvo u EU. Podsjetio je da perspektiva pristupanja Europskoj uniji ostaje glavni pokretač reformskih procesa zemalja Zapadnog Balkana.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, naglasio je da je poziv NATO-a Bosni i Hercegovini da dostavi svoj prvi Godišnji državni plan (ANP) najvažniji integracijski signal za BiH u ovoj godini kao i značajan poticaj svim reformskim procesima u zemlji. Istaknuo je kako BiH učestvovanjem u mirovnim misijama pod okriljem EU i UN-a potvrđuje svoju spremnost da bude vjerodostojan međunarodni partner koji doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti. 
Na sastanku je naglašeno i da će BiH nastaviti provoditi aktivnosti u cilju unapređenja političkog dijaloga, jačanja regionalne saradnje i provedbe politike dobrosusjedstva.
Zamjenik Brkić izvijestio je tokom susreta i o pitanju ilegalnih migracija. Prema posljednjim podacima, u BiH je tijekom ove godine otkriveno više od 21.000 ilegalnih migranata. Većina njih dolazi iz Pakistana, Irana, Sirije i Afganistana. Izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji na finansijskoj pomoći za upravljanje migracijskom krizom te očekivanje da će se o tom problemu nastaviti razgovarati kako bi se došlo do najboljih rješenja.
Pozdravljeni su napori BiH, kao i vidljiv napredak u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.
Ambasadori su pohvalili i istaknuli inicijativu za održavanjem ovakvih sastanaka.