Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.9.2018 15:47
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bio domaćin ministrima vanjskih poslova Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxemburg i Kraljevine Holandije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je 13. septembra 2018. godine u Sarajevu zajednički sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom, ministrom vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luxemburg Jeanom Asselbornom i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Stefom Blokom.

Nakon sastanka delegacija ministarstava vanjskih poslova, ministar Crnadak i ministri Reynders, Asselborn te Blok su održali konferenciju za novinare.

Ministar Crnadak je istakao da je ovo bila vrlo važna posjeta uoči Općih izbora u BiH kojom je potvrđena evropska perspektiva BiH i Zapadnog Balkana. Informisao je sagovornike da na evropskom putu Bosna i Hercegovina nastavlja proces reformi. Zaključeno je da na tom putu treba staviti u prvi plan reforme koje se tiču svakodnevnog života građana, prije svega, ekonomije i vladavine prava. “Bez obzira na brojne izazove koje ima EU dobili smo nepodijeljenu podršku evropskoj budućnosti. Svi u BiH su svjesni da postoje obaveze koje moramo ispuniti i to niko osim nas u BiH ne može uraditi”, izjavio je ministar Crnadak. Razgovarano je i o situaciji u BiH i regiji sa naglaskom na dogovor Atina-Skoplјe te razgovore između Beograda i Prištine.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didier Reynders je istakao da su on i njegove kolege, ministri Asselborn i Blok, posjetili Bosnu i Hercegovinu kako bi dali podršku njenom reformskom procesu. Izrazio je nadu da će nakon Općih izbora u BiH što prije biti uspostavljena vlast koja će nastaviti provoditi reforme. Podsjetio je da je Evropska komisija jasno definisala odnos prema Zapadnom Balkanu nudeći mu evropsku perspektivu ali i da potrebe za reformama neće nestati. Ministar vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luxemburg Jean Asselborn je naglasio da se u Bruxellesu nadaju da će BiH uspjeti postati članicom EU i kako za cijeli Balkan sada postoji nova prilika. Izrazio je nadu da će nakon referenduma u Makedoniji 30. septembra uslijediti pozitivni poticaj za cijelu regiju koji će pomoći i dijalogu Beograda i Prištine. Ministar vanjskih poslova Kraljevine Holandije Stef Blok je poručio da je uspostava vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključna zadaća za BiH.