Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.5.2018 13:36
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić na bilateralnim političkim konsultacijama sa delegacijom MVP Japana

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH, koje su činili ambasador BiH u Japanu Borislav Marić i ministar-savjetnik u Ambasadi Mensur Jusić, na bilateralnim političkim konsultacijama sa MVP Japana, koje su održane 30. maja 2018. godine u Tokiju. Izaslanstvo MVP Japana predvodili su ambasador zadužen za zemlje zapadnog Balkana Hiroshi Kawamura i direktor Odjela za centralnu i jugoistočnu Evropu Kotaro Otsuki.

Na početku je konstatovano da BiH i Japan imaju dobre i prijateljske odnose, te da se međusobna saradnja neprestano razvija u širokom spektru oblasti. Naglašeno je da se očekuje da će saradnja u sferi ekonomije u narednom periodu biti sve intenzivnija, budući da postoje preduslovi za značajan napredak. Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da je Japan jedan od najznačajnijih bilateralnih donatora u BiH i izrazio zahvalnost Vladi Japana na razvojnoj pomoći koja kroz brojne programe dugi niz godina pruža podršku reformskom procesu u BiH. Dodao je da su prioritetna područja pomoći Japana Bosni i Hercegovini primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, razminiranje, vodoopskrba, poljoprivreda, zaštita životne sredine, infrastruktura i kultura. Istakao je i interes BiH za kontinuitetom političkih kontakata na najvišem, visokom i radnom nivou.

Zamjenik ministra Brkić je upoznao japansku stranu sa najznačajnijim pitanjima vezanim za evropski put Bosne i Hercegovine i budućim koracima BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU. Naglasio je opredijelјenost Bosne i Hercegovine za dalјe unapređenje saradnje u regiji i informisao o planiranim projektima za infrastrukturni razvitak zapadnog Balkana i unapređenje prevoza ljudi i roba, uz napomenu da bi to mogla biti prilika i za japanske investitore.

Na iskazan interes predstavnika japanskog MVP-a zamjenik ministra Brkić koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH informisao je o procesu pristupanja BiH u NATO, ispunjavanju preostalih uslova za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) naglasivši da bi aktivacija MAP-a uz to što bi predstavljala dodatni mehanizam saradnje BiH i NATO-a, dala poticaj svim ostalim reformskim procesima u BiH i značila pozitivnu integracijsku poruku za Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Kawamura je naglasio da je za Japan prostor Zapadnog Balkana uvijek bio od velikog značaja te da će se fokus Japana i dalje zadržati na našoj regiji i našoj zemlji, pri čemu je istaknuo važnost provođenja inicijative Japana po pitanju saradnje sa zemljama zapadnog Balkana, koju je kao političku odluku Japana inagurisao sam premijer Shinzo Abe tokom nedavne posjete našoj regiji.

Poručio je da Japan želi graditi odnos sa našom zemljom na partnerskim odnosima, prije svega kroz ekonomsku saradnju, složivši se sa konstatacijom zamjenika ministra Brkića da prostor za takvu saradnju postoji u energetskom sektoru, proizvodnji organske hrane i turizmu. Ukazavši da se radi o prvim ikad održanim te time istorijskim konsultacijama između dva ministarstva vanjskih poslova zaključio je da ovaj vid političkog dijaloga treba redovno održavati kao i održati visoki redovni nivo posjeta između dvije zemlje.

Na sastanku je zaključeno da je vrlo važno da BiH nastavi sa aktivnostima oko organizovanja poslovnog foruma u ovoj zemlji kao preduslova jačanja ekonomske saradnje. Domaćini primjećuju da je za japanske tvrtke još uvijek prostor naše zemlje nepoznat i da postoji potreba da im se približi, budući da raste interes samih japanskih kompanija prema saradnji sa našom zemljom. 

Takođe je razgovarano o bezbjedonosnoj situaciji u istočnoj Aziji, odnosu Japana prema Sjevernoj Koreji, reformi Vijeća sigurnosti UN-a i drugim globalnim međunarodnim temama kao i međusobnoj saradnji u okviru međunarodnih tijela i institucija.

Obostrano je istaknuto da je saradnja dvije zemlje veoma plodonosna u okviru međunarodnih organizacija i tijela.

Tokom službenog posjeta Japanu zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je sastanak sa članom japanskog Parlamenta Nobuo Kishi, u njegovom uredu u zgradi predstavničkog doma japanskog Parlamenta. Ovog uglednog japanskog političara naša javnost je upoznala nakon učešća na ceremoniji u Mostaru upriličenoj u povodu završetka Projekta obnove sportskog centra Kantarevac čiji je cilj pomirenje u lokalnoj zajednici kroz promociju sporta, kojom prilikom je službeno otvorena Sportska akademija „Mali most“.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se i sa Iwao Horii, članom Parlamenta Japana, koji obnaša i dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova Japana.