Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.4.2018 16:29
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u radnoj posjeti Republici Malti

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je 13. aprila 2018. godine u radnoj posjeti Republici Malti gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova i promocije trgovine Republike Malte Carmelom Abelom.

Tijekom susreta potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi između dvije zemlje, kao i daljnja potpora Malte evropskim integracijama BiH. Istaknuta je potreba osnaživanja bilateralnih odnosa razmjenom posjeta na svim nivoima i konkretizacijom saradnje u oblastima za koje postoji zajednički interes i objektivne mogućnosti, kao što su turizam i privredna saradnja.

Razgovarano je o mogućnosti pružanja ekspertne pomoći za obuke državnih službenika BiH od strane malteških eksperata za neka od poglavlja Acquisa. Izražen je obostran interes za saradnju  sigurnosnih službi u oblasti sprečavanja i otkrivanja djela financijskog kriminala i korupcije, kao i za operativnu saradnju u suzbijanju prekograničnog organiziranog kriminala.
Ministar Abela je ponudio stipendije za nekoliko mladih diplomata iz Bosne i Hercegovine za pohađanje Mediteranske akademije za diplomatske studije (MEDAK) u Valletti tokom iduće godine.                                                  

Istog dana ministar Crnadak je sudjelovao u ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Valletti. Za počasnog konzula Bosne i Hercegovine imenovan je advokat dr Joseph Fenech, koji je i uspješan poduzetnik za kojeg se očekuje da će doprinijeti promociji privredne saradnje i ukupnih odnosa BiH i Republike Malte.

Otvaranju su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Malte Carmelo Abela, ambasador Bosne i Hercegovine za Maltu sa sjedištem u Rimu Josip Gelo, drugi predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Malte, privrednici, novinari i ostali uglednici.

Ministar Crnadak je zahvalio dužnosnicima Republike Malte, posebno ministru Abelu i Ministarstvu vanjskih poslova, na doprinosu koji su dali u otvaranju Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Valletti. Također, izrazio je uvjerenje da će otvaranje Počasnog konzulata približiti Bosnu i Hercegovinu građanima Malte na turističkom, obrazovnom, ekonomskom, kulturnom i sportskom planu, gdje potencijali do sada nisu bili dovoljno iskorišteni.