Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.12.2017 17:09
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić predvodili su delegacije ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su održane 15. decembra 2017. godine u Sarajevu.

Tokom konsultacija iskazan je visok stepen saglasnosti u ocjeni da je od prioritetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku razvijanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje. Vrlo je značajnom ocijenjena podrška Republike Hrvatske evropskim i evroatlantskim integracijama BiH, i nastavak podrške u narednim koracima, posebno u periodu koji će uslijediti nakon predaje bh. odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u vezi s ispunjavanjem uslova iz Talina i aktivacijom Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da su bilateralni odnosi BiH i Hrvatske na najvišem stepenu međusobnog uvažavanja, te da se konstantno razvijaju i unapređuju. Zahvalio je Hrvatskoj što je ove godine bila zemlja partner 20. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, koji ima veliki  privredni značaj. Sagovornici su se usuglasili da postoje brojne mogućnosti za unapređivanje i daljnje razvijanje bilateralnih odnosa u mnogim oblastima.  

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da su odnosi sa Hrvatskom, i drugim susjednim državama, jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH i pozitivnim ocijenio susrete visokih i najviših dužnosnika regiona. Istaknuo je, u julu, održanu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade R Hrvatske na kojoj je potpisano pet značajnih bilateralnih sporazuma čija će provedba doprinijeti poboljšanju uvjeta rada i života građana obje zemlje.

Zamjenik ministra je izrazio interes Bosne i Hercegovine za nastavkom rada međudržavnih komisija za granice, jačanje privredne saradnje, kao i za skoro zaključivanje bilateralnih sporazuma koji su u različitim fazama pripreme.

Tokom konsultacija razmijenjene su informacije o aktualnoj situaciji u BiH i regionu, te razmijenjena iskustva i stajališta o pitanjima i temama od značaja za region jugoistočne Evrope i same Evropske unije.
Državna tajnica Bušić je izrazila zadovoljstvo dinamikom susreta na svim nivoima vlasti između dvije države. Pozdravila je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu prema Evropskoj uniji i izrazila spremnost Hrvatske za daljnju podršku, pomoć i razmjenu iskustava iz pristupnih pregovora. U tom kontekstu podržala je daljnji napredak u reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.