Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.12.2017 13:43
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao na sastanku Odbora Američko – jadranske povelje (A5)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 13. decembra 2017. godine na sastanku Odbora  Američko – jadranske povelje (A5) u Skopju.

Zamjenik ministra Brkić čestitao je Crnoj Gori na pristupanju NATO-u napomenuvši da je ulazak Crne Gore u obitelj najmoćnijih država svijeta, u savez koji štiti demokratske vrijednosti, i za BiH predstavlja još jedan iskorak i važan faktor za stabilnost cjelokupnog regiona zapadnog Balkana. Naglasio je značaj sastanka na visokom nivou u okviru Američko – jadranske povelje koji pružaju izvrsnu priliku za razmjenu mišljenja i diskusije o važnim pitanjima za region i šire, kao i mogućnostima za jačanje međusobnih odnosa i saradnje od zajedničkog interesa.

Tokom govora zamjenik Brkić istaknuo je da je perspektiva članstva u NATO i EU značajno doprinijela kontinuiranom progresu u regionu te da se Bosna i Hercegovina svesrdno zalaže za trajni mir, stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana. Opredijeljenost za demokratske vrijednosti, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda, unapređenje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje od vitalnog su značaja za stabilnost i sigurnost ovog dijela kontinenta i ima centralnu ulogu u procesu evroatlantskih integracija. Politika otvorenih vrata NATO posebno je važna za BiH u današnjim okolnostima, kada je zemlja, kao i cijeli region, pod snažnim utjecajem drugih interesnih sfera.

Zamjenik Brkić je upoznao prisutne da su evropska i evroatlantska integracija BiH u Evropsku uniju i NATO, uz dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, glavni vanjskopolitički ciljevi BiH, i od izuzetne važnosti za njenu budućnost. Rekao je da je to preduslov za dugoročan mir, izgradnju institucija, kao i za održivi ekonomski i politički razvoj naše zemlje te da je BiH opredijeljena za jačanje odnosa sa Alijansom i odlučna poduzimati korake za dalje napredovanje u procesu evroatlantskih integracija.

Ključno pitanje za budući razvoj NATO integracijskog procesa u BiH predstavlja ispunjavanje uslovâ iz Talina, čije rješavanje bi omogućilo aktivaciju Akcionog plana za članstvo – MAP. BiH je odlučna nastaviti proces registracije nepokretne vojne imovine kako bi što prije došla u priliku da otvori novo poglavlje u odnosima sa saveznicima. MAP je vrlo važan instrument i nesumnjivo će pomoći BiH da poboljša svoje sposobnosti i nastavi prilagođavanje standardima Alijanse. Kroz sve aktivnosti BiH potvrđuje svoju predanost vrijednostima Alijanse i opredijeljenost da doprinosi jačanju regionalne i globalne sigurnosti, istaknuo je zamjenik Brkić.