Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.11.2017 15:42
U Skopju održane bilateralne konzultacije ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije

Bilateralne konzultacije ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije održane su 12. prosinca 2017. godine u Skopju. Izaslanstva dvaju ministarstava predvodili su zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i zamjenica ministra vanjskih poslova R Makedonije Arta Toçi.

Tijekom konzultacija razmijenjene su informacije o aktualnoj situaciji u BiH i Makedoniji o dostignutoj razini bilateralne suradnje, kao i mišljenja o mogućnostima za unapređenje iste, te informacije o vanjskopolitičkim prioritetima dviju zemalja.

Bilateralni odnosi BiH i Makedonije ocijenjeni su kao veoma dobri, što potvrđuju i intenzivni susreti zvaničnika dvije zemlje, na bilateralnom i multilateralnom planu. Iskazana je opredijeljenost za njihovo daljnje unapređenje na načelima ravnopravnosti, razumijevanja i tolerancije, uz međusobnu potporu, a imajući u vidu da su bilateralni odnosi BiH i Makedonije značajni i za opću političku klimu u cijeloj regiji. Imajući gore navedeno u vidu, obostrano zaključeno da u što skorijem vremenu treba doći do imenovanja veleposlanika R Makedonije u BiH.

Konstatirano je da BiH i Makedonija imaju zaključen značajan broj bilateralnih sporazuma koji stvaraju dobar okvir za uspješnu i sveobuhvatnu suradnju. Izražena je zainteresiranost za nastavak aktivnosti na zaključivanju preostalih sporazuma koji su u fazi usuglašavanja, pogotovo ratifikaciji Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade R Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, kao i potpisivanju Sporazuma o uvjetima putovanja državljana dviju država između Vijeća ministara BiH i Vlade R Makedonije, te otpočinjanje pregovora oko zaključivanja niza sporazuma u raznim oblastima. Također, izražena je zainteresiranost BiH za unapređenje ekonomskih odnosa i trgovinske robne razmjene.

Zamjenik ministra Brkić naglasio je da BiH pridaje veliki značaj daljnjem jačanju regionalne suradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, jačanje regionalne suradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Na konzultacijama su razmijenjene informacije o europskim i euroatlantskim integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini i Republici Makedoniji. Ocijenjeno je da će ratifikacija i stupanje na snagu Sporazuma o suradnji u procesu europskih integracija između BiH i Makedonije dati institucionalni okvir suradnji u ovoj oblasti.

Sugovornici su se suglasili da se podržavaju aktivnosti u daljnjem približavanju euroatlantskom savezu, što je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, sigurnosti građana i preduvjet za stabilan ekonomski napredak.

Također, sugovornici su se suglasili da Strategija proširenja za zapadni Balkan, koja se očekuje u veljači naredne godine, neće dovesti do daljnje defragmentacije zapadnog Balkana u kontekstu približavanja EU.