Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.12.2017 16:11
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na plenarnom zasjedanju Ministarskog vijeća OSCE-a u Beču

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na poziv predsjedavajućeg Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), austrijskog ministra za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastiana Kurza, učestvuje na 24. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a, koji se 7. i 8. decembra 2017. godine održava u Beču.

Ministar Crnadak je danas, 7. decembra prisustvovao otvaranju sastanka na kojem je glavni tajnik OSCE-a Thomas Greminger podnio godišnji izvještaj. Ministar je potom održao govor na plenarnom ministarskom zasjedanju.

U obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica OSCE-a, ministar Crnadak je istaknuo da je ova godina obilježena ozbiljnim i međusobno povezanim izazovima u regiji OSCE-a. Naglasio je da situacija u Ukrajini i dalje ima velike posljedice za milione ljudi, i istaknuo snažnu potporu Specijalnoj monitoring misiji OSCE-a za provedbu Sporazuma iz Minska. Teroristički napadi koji su nastavili da se dešavaju i u 2017. godini obavezuju Bosnu i Hercegovinu da nastavi snažnu borbu protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma. Podržavamo aktivnosti i projekte OSCE-a na promicanju dijaloga i razmjeni najboljih praksi za sprječavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Ministar je podsjetio da se pitanjem cyber sigurnosti bavila deseta godišnja Pregledna konferencija o ispunjavanju sigurnosnih obaveza Bosne i Hercegovine prema OSCE-u i UN-u koja je održana prošlog mjeseca na Jahorini i koja je okupila domaće i regionalne stručnjake za sigurnost, predstavnike institucija vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva. Preporuke koje su proizašle iz Konferencije bit će ugrađene u smjernice koje će odrediti prioritete u radu institucija Bosne i Hercegovine u idućoj godini.

Ministar Crnadak je zahvalio Republici Austriji, koja je tijekom predsjedavanja OSCE-om veliku pažnju posvetila regionu Zapadnog Balkana i time dala doprinos jačanju regionalne saradnje i potporu projektima i aktivnostima koji se provode u regiji.

Tokom konferencije u Beču, ministar Crnadak je danas, 7. decembra imao odvojene sastanke sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavcom,  ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem i predstavnikom za slobodu medija OSCE-a Harlemom Desirom.

Ministar Crnadak sutra nastavlja posjetu Beču sastankom sa saveznim ministrom za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom.