Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.11.2017 11:01
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Wessom Mitchellom

U nastavku službene posjete Washingtonu, ministar Crnadak je 30. novembra 2017. godine u Department of State imao sastanak sa Wessom Mitchellom, novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara SAD za europske i euroazijske poslove.

Na početku razgovora, ministar Crnadak je izrazio spremnost za nastavak partnerske suradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te napomenuo značaj primjene i očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao jednog od prioriteta vlasti BiH na svim nivoima. Ministar Crnadak je kao jedan od prioriteta naveo i beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministar je sugovornika upoznao da su glavni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine integracija u EU i snažnije povezivanje zemalja i naroda u regionu.

Na unutrašnjem planu, ministar je istaknuo poseban problem neučinkovitog pravosuđa, koje i dalje ne uspijeva da riješi i procesuira veliki broj zločina počinjenih tokom ratnog perioda.

Ministar je također napomenuo da, uprkos jasno izraženoj političkoj volji, i dalje nema rezultata u oblasti borbe protiv korupcije na najvišem nivou, što stvara dodatno nepovjerenje u institucije na svim nivoima.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Mitchell je izrazio zahvalnost Sjedinjenih Američkih Država za doprinos BiH u Globalnoj kolaiciji za borbu protiv ISIL-a i za donacije koje je BiH u okviru iste borbe u više navrata isporučila saveznicima.

Sugovornik ministra Crnatka je napomenuo da SAD ostaju privržene europskom putu BiH i reformama koje u okviru istog procesa stoje pred institucijama BiH. Ministar Crnadak i pomoćnik državnog sekretara SAD su razgovarali o partnerstvu BiH i NATO, sa posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja MAP-a u 2018. godini.

U okviru posjete Washingtonu, ministar Crnadak je bio gost centralne informativne emisije Glasa Amerike, tokom koje je razgovarano o aktivnostima održanim u toku navedene posjete.