Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2017 11:15
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao na konferenciji Aspen Instituta

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je od 19. do 22. juna 2017. godine na konferenciji Aspen Instituta na temu Bolje perspektive za mlade: privredni razvoj i stvaranje radnih mjesta na Zapadnom Balkanu u Alt Madlitzu.

Teme Konferencije bile su i uloga obrazovanja i reforme strukovnog obrazovanja, uloga digitalizacije za privredni razvoj regiona, unaprjeđenje regionalnih ekonomskih odnosa i mobilnosti, kao i regionalna ekonomska integracija identifikovana kao ključ ekonomije.

Na konferenciji, koja se sastojala od pet sesija, se razgovaralo o načinima i mogućnostima za sprječavanje odljeva mozgova s obzirom na visoku nezaposlenost mladih, kako region bolje integrisati u međunarodne lance vrijednost, koja je uloga poduzetništva, te koji bi reformski prioriteti trebali biti. Također se razmatralo o glavnim izazovima tržištu rada i vještinama na Zapadnom Balkanu i zahtjevima privrede kao i koju bi ulogu mogao igrati Erasmus+, RYCO i drugi međunarodni program razmjene.

S obzirom da je Digitalna agenda jedna od sedam stupova strategije Evropa 2020 učesnici konferencije su razmijenili mišljenje o ulozi digitalne ekonomije za privredni razvoj na Zapadnom Balkanu, o mogućim rizicima i preprekama i što bi to značilo za regionalnu saradnju. Tokom proteklih godina EU je radila na boljem integrisanju privrednog razvoja u svoj program proširenja. Ipak, relativno slabe ekonomije ostaju jedan od ključnih izazova u regionu. Kako EU može pružiti veću podršku makroekonomskim i strukturnim reformskim programima na Zapadnom Balkanu, što bi trebali biti reformski prioriteti te kako se postojeći mehanizmi mogu koristiti efikasnije također su bile teme diskusija učesnika konferencije.

Tokom konferencije zamjenik ministra Brkić razgovarao je i sa predstavnicima Aspen Instituta o mogućnostima saradnje Ministarstva vanjskih poslova BiH i Aspen Instituta kroz organizaciju sljedeće konferencije Instituta u Bosni i Hercegovini koja je planirana u novembru 2017. godine na temu: “Kako odgovoriti na populizam, nacionalizam i autoritarizam na Zapadnom Balkanu i šire”.