Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2017 11:11
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa zvaničnicima SR Njemačke

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 20. juna 2017. godine sa zamjenikom voditelja ureda za vanjsku, sigurnosnu i razvojnu politiku u Uredu kancelarke Angele Merkel Joachimom Berteleom i specijalnim izaslanikom za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Christianom Hellbachom u Berlinu.

Na sastancima je razgovarano o nastavku procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine kao i novoj inicijativi SR Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana tzv. Berlin plus.

Zamjenik Brkić upoznao je sagovornike sa napretkom Bosne i Hercegovine na evropskom putu te istaknuo da je za BiH od velike važnosti podrška SR Njemačke u provođenju ključnih socijalno – ekonomskih reformi u skladu sa Reformskom agendom, kao i za nastavak evropskog puta. Napomenuo je da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u Bosni i Hercegovini te da se BiH nada podrški Njemačke za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Na sastanku sa specijalnim izaslanikom Hellbachom razgovarano je o novoj inicijativi za zemlje Zapadnog Balkana Berlin plus koja bi imala za cilj animiranje ostalih EU zemalja da se aktivnije uključe u razvoj Zapadnog Balkana, poveća konkurentnost u regionu, IT povezanosti i digitalizacija industrije te podrška transparentnoj infrastrukturi i infrastrukturna povezanost zemalja regiona. Izaslanik Hellbach istaknuo je da će se aktivnosti inicijative Berlin plus nastaviti tokom godine te da se potpunija informacija u vezi inicijative može očekivati nakon Konferencije ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, koja će se održati u septembru 2017. godine u Trstu. Razgovarano je i o aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP) za BiH. Izaslanik Hellbach istaknuo je da je potrebno raditi na uknjižbi sve preostale nepokretne perspektivne vojne imovine i da dosjei iz Ministarstva odbrane budu predati Pravobranilaštvo BiH na postupanje.