Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2017 9:23
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić u Bratislavi sudjelovao na GLOBSEC Forum 2017

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je u radu dvanaestog po redu GLOBSEC Foruma 2017, koji je održan u Bratislavi od 26. do 28. maja 2017. godine.

GLOBSEC je vodeći centralnoevropski sigurnosni forum koji je i ove godine okupio brojna visoka izaslanstva, predsjednike i premijere država, ministre i zamjenike vanjskih poslova i obrane više evropskih zemalja, predstavnike Evropske unije, NATO-a, Višegradske skupine, predsjednike korporacija, glavne urednike uglednih medija, te stručnjake za pitanja sigurnosti. Ovogodišnji Forum je bio posvećen aktuelnim globalnim sigurnosnim izazovima, borbi protiv terorizma i ekstremizma, Evropi nakon Brexita, prilagodbi NATO-a budućim izazovima, razvoju ekonomije i stabilnosti zapadnog Balkana u doba velikih izazova i vanjskih uticaja.

Bosnu i Hercegovinu je na ovom renomiranom Forumu u svojstvu počasnog gosta predstavljao zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić.

Zamjenik ministra Brkić se ovom prilikom na marginama Foruma sastao sa američkim senatorom za Wisconsin Ronom Johnsonom, i informirao ga o EU i NATO integracijskom putu Bosne i Hercegovine, aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP), te dosadašnjim ostvarenim rezultatima u tom pogledu. Senator Johnson se interesirao za političke reforme u našoj zemlji, i naglasio da shvata važnost regije zapadnog Balkana izrazivši uvjerenje da ova regija neće biti zaboravljena od strane američke administracije, te istakao da postoji interes u Senatu koji se tiče zapadnog Balkana, a koji bi mogao doprijeti do nove američke administracije, te je obećao u tom smislu pružiti svoju podršku naglasivši da ne želi propustiti priliku za stabilizaciju ove regije.

Također, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Brkić se sastao i sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem, kojem je čestitao na prijemu Crne Gore u NATO, te ga upoznao sa NATO integracijskim procesom i rezultatima koje je do sada ostvarila Bosna i Hercegovina. Ministar Darmanović je istakao podršku BiH na njenom putu ka NATO-u dajući uvjerenje da BiH može računati na pomoć Crne Gore u svakom momentu po pitanju NATO integracija, te da regija treba da bude tamo gdje i pripada – u EU i NATO. Ministar Darmanović je izrazio podršku suradnji u okviru regionalnih inicijativa. Razmijenjena su mišljenja oko prijedloga formiranja zajedničkog ekonomskog prostora zemalja zapadnog Balkana. Tijekom sastanka je istaknuto da fokus suradnje u regiji i dalje treba ostati Conectivity agenda i sve ono što ona donosi zemljama zapadnog Balkana.

Drugi dan GLOBSEC Foruma održan je panel na temu zapadnog Balkana na kojem je Bosnu i Hercegovinu predstavljao zamjenik ministra Josip Brkić, Crnu Goru ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, a učestvovali su i politički direktor Wilfred Martens Centra za evropske studije iz Brisela Roland Freudenstein, te Ivan Vejvoda sa Instituta za humističke znanosti iz Beča.

Na održanom panelu sudionici su odgovarali na pitanja prisutnog auditorija vezano za prilike na zapadnom Balkanu, evroatlantskim integracijama, unutarnjim političkim prilikama i dešavanjima u zemljama ZB, destabilizaciji regije, te vanjskim uticajima na dešavanja na zapadnom Balkanu, uz zaključak da su sudbine Evrope, NATO-a i zapadnog Balkana međusobno povezane.