Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.12.2021 14:30
Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 21. decembra 2021. godine u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom. Turković i Lavrov su prvo razgovarali tête-à-tête, a potom i predvodili delegacije dvije države na razgovorima.
 
Istaknuta je posebna važnost činjenice da se ovim susretom obilježava 25 godina diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije i međusobnog priznanja. Konstatirano je da su odnosi dobri, ali da postoji prostor za unapređenje, posebno u oblastima ekonomije i kulture. Dogovoreno je da se intenzivira rad na međudržavnim ugovorima koji su u pripremi.
 
Ministrica Turković je naglasila da je velika pažnja posvećena ekonomskoj saradnji i vanjskotrgovinskoj razmjeni, te da posjeta dolazi u vrlo važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i cijeli region. 
Kada je u pitanju situacija u BiH i regiji, ministrica Turković je prenijela viđenje da su građani sve više zabrinuti i uplašeni, posebno nakon usvajanja zaključaka Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, ističući da realizacija zaključaka može ozbiljno da ugrozi mir i stabilnost naše zemlje i regiona, ali i progres koji je zajedno napravljen posljednjih 26 godina.
 
Razgovarano je i o statusu OHR-a, čije je prisustvo u BiH utvrđeno Anexom 10 Dejtonskog sporazuma.
 
Rusija, kao što je to i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Dejtona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.
 
Ministrica Turković je dodala da produbljivanje etničkih podjela, rušenje napretka i ustavnog poretka nije put ka trajnoj stabilnosti i miru nigdje u svijetu, pa tako ni na Zapadnom Balkanu.
 
„Razgovore i dijalog o reformama moramo vratiti u institucije Bosne i Hercegovine. To je ono što podržava velika većina građana Bosne i Hercegovine i to je put koji mi biramo“, dodala je ministrica vanjskih poslova ocjenjujući današnje razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u našem regionu.
 
Nakon sastanka delegacija, ministar Lavrov je priredio i svečani ručak za bh. delegaciju koja je u Sočiju dočekana na najvišem nivou.