Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.9.2021 17:17
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeom Brammertzom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je danas, 22. septembra 2021. godine, telefonski sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Sergeom Brammertzom. 

Razgovaralo se, između ostalog, o saradnji Bosne i Hercegovine sa MMKS, pitanjima regionalne saradnje u procesiranju ratnih zločina i hapšenju bh. državljanina Edina Vranja u Srbiji, te o slučajevima „Mujanović“ i „Osmanović“. 
Posebno je naglašena  važnost aktivne saradnje tužilaštava dvije države.  

Ministrica Turković je tokom sastanka ukazala na činjenicu da Republika Srbija ne poštuje potpisani Protokol o saradnji koji su 2013. godine potpisala tužilaštva dvije zemlje, a koji definira blagovremenu razmjenu informacija o istragama i optužnicama. 

Također, ministrica Turković je istakla da je pitanje procesuiranja ratnih zločina pitanje provođenja mira, te da ovakvo postupanje Srbije direktno krši predmetni Protokol, ali i druge propise međunarodnog prava i atakuje na suverenitet Bosne i Hercegovine, regionalnu saradnju i prava i slobodu kretanja bh. državljana.

Istovremeno, kako je navela, vlasti Srbije odbijaju izručiti Bosni i Hercegovini osobe koje su osuđene za ratne zločine i genocid, ili se protiv njih vode krivični postupci, kao što je to slučaj sa predmetima protiv Novaka Đukića, Duška Kornjače ili Milomira Savičića. Bilo je govora i o provođenju Revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina.