Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.10.2020 17:57
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić razgovarao sa dužnosnicima Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS)

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić održao je 19. listopada 2020. godine u Sarajevu sastanak na dužnosnicima Europske službe za vanjsko djelovanje - zamjenikom generalnog tajnika za politička pitanja Enrique Moraom i zamjenikom korespondenta za Europu Francescom Morinijem. Sastanku je prisustvovao i šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler.

Zamjenik ministrice Josip Brkić je izrazio zahvalnost za potporu i pomoć institucija EU i država članica Bosni i Hercegovini i njenim građanima u ovom izazovnom vremenu. Naglasio je da je veliku važnost je imala pomoć namijenjena za rješavanje zdravstvene krize i smanjenje teških ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije COVID-19.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina pozdravlja odluku Europske komisije od 6. listopada 2020. godine kojom je usvojena „Komunikacija o EU politici proširenja za 2020. godinu“, „Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu“, kao i „Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan“ i „Upute za provedbu Zelene agende za zapadni Balkan“. BiH provodi aktivnosti i procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Europske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta. Istaknuo je da su stručna i financijska pomoć Europske unije u procesu integracije od velike važnosti za dalji napredak na Bosne i Hercegovine na EU putu. Podcrtao je važnost nastavka zajedničkog rada na ljudskoj i infrastrukturnoj povezanosti, ekonomskom razvitku, vladavini zakona, suzbijanju i borbi protiv korupcije, borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organiziranog kriminala, kao i sprečavanja ilegalnih migracija. Iskazao je uvjerenje da je zapadni Balkan strateški cilj Europske unije i da će se potpora i pomoći ovoj regiji nastaviti.

Zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU i nema alternativu europskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvitka i političke stabilnosti za sve narode i žitelje Bosne i Hercegovine. S tim u vezi informirao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Naglasio je da je za završetak ovog posla potrebno mnogo političke volje, te kao pozitivan primjer naveo politčki sporazum o izborima u gradu Mostaru, koji će rezultirati izborima u Mostaru nakon dvanaest godina. Što se tiče ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan zahvalio se za uključivanje prioritetnih projekata koje je prijavila BiH.

Susret s zvaničnicima EEAS je upriličen pred sutrašnji sastanak političkih direktora Europske unije i zapadnog Balkana (EU-WB6) čiji će domaćin biti zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić.