Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.10.2020 15:34
Ministrica Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške Olava Reinertsena

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 7. oktobra 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Olava Reinertsena.

Ministrica Turković je informirala ambasadora o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH s akcentom na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Istaknula je da je za završetak posla potrebno mnogo političke volje i odlučnosti, ali i jasne vizije o budućnosti Bosne i Hercegovine. U vezi euroatlantskog puta BiH ministrica Turković je naglasila da je veoma važno da se što prije postigne kompromis i da Komisija za NATO integracije počne s radom kako bi euroatlantski procesi bili pokrenuti, i državama članicama NATO-a pokazana spremnost za napretkom u reformama.

Ambasador Reinertsen je istaknuo da Kraljevina Norveška pruža stalnu potporu BiH na putu ka NATO-u i podržava aktivnosti i težnje BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Naglasio je da značajan doprinos saradnji dvije zemlje daje bosanskohercegovačka dijaspora u Norveškoj koja je dobro integrirana i visokoobrazovana, i predstavlja veliki potencijal buduće saradnje.

Ministrica Turković je istaknula da bi za bosanskohercegovačku dijasporu vrlo značajno bilo da se zaključi Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Norveške, te je inicirala aktivnosti na tom planu.

Na sastanku je razgovarano i o odnosima BiH sa susjedima, saradnji u regiji zapadnog Balkana, podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima i drugim vanjskopolitičkim temama.