Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.10.2020 14:46
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Republike Poljske Jaroslawa Lindenberga

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 7. oktobra 2020. godine u nastupnu posjetu primila ambasadora Republike Poljske u BiH Jaroslawa Lindenberga.

Na početku razgovora ministrica Turković je izrazila zahvalnost Republici Poljskoj koja je među prvima poslala medicinsku pomoć za borbu protiv koronavirusa. Istaknula je da su odnosi BiH i Poljske prijateljski i bez otvorenih pitanja te izrazila nadu da će biti još više unaprijeđeni.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, posebno je istaknula prošlogodišnju organizaciju Samita Berlinskog procesa u Poznanu te izrazila nadu da će se sve dogovorene aktivnosti sa tog Samita u potpunosti implementirati.

Ambasador Lindenberg je naglasio da Poljska snažno podržava europske i euroatlantske integracije u naše zemlje. Istaknuo je da Poljska svojim angažmanom u Višegradskoj grupi, te ostalim inicijativama i organizacijama pruža snažnu političku podršku BiH u procesu pristupanja EU, kao i aktivnostima u području regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.
Izrazio je nadu da će se iduće godine održati Sarajevska konferencija, koja je ove godine odgođena zbog pandemije COVID-19, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Poljske, s ciljem da se zemljama zapadnog Balkana prenese iskustvo i stručno znanje koje je Poljska stekla tokom europskih integracija.

Razgovarano je o mogućnosti potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji između BiH i Republike Poljske.

Na sastanku je bilo riječi i o izvještaju Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji te paketu proširenja koji sadržava finansijski plan za zemlje zapadnog Balkana vrijedan 9 milijardi eura, od čega 6 milijardi ide za infrastrukturne projekte.